Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica, mare atentie la aceste semne

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:54
Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica

La ce trebuie sa fii atent cand mananci sfecla rosie: semnele care iti arata cand devine sfecla rosie toxica.

Sfecla rosie este consumata des in bucataria romaneasca si are multe beneficii pentru organismul uman, fiind folosita chiar si pentru a trata o serie de afectiuni. Cu toate acestea, putina lume stie ca sfecla rosie poate deveni toxica si, consumata in cantitati mari, poate face rau.

Iata cand devine sfecla rosie toxica si cine nu ar trebui sa o consume.

Citeste si: Uleiul de palmier: pareri pro si contra. Cat de sanatos e uleiul de palmier

Citeste si: Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta

Citeste si: Papanasi prajiti: secretul ca sa iti iasa moi si pufosi

Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica

Consumul de sfecla rosie are si o serie de efecte secundare, ce pot afecta anumite categorii de persoane.

Spre exemplu, din cauza continutului bogat in oxalati, sfecla rosie poate provoca aparitia pietrelor la rinichi. Sfecla rosie are in compozitie si o cantitate importanta de betaina, un element care poate agrava problemele renale deja existente.

Mare atentie atunci cand mancati sfecla rosie, unele persoane sunt alergice fara sa stie. Daca dupa consum aveti mancarimi iar pe piele apar eruptii cutanate, evitati acest aliment. De asemenea, sfecla rosie ar trebui evitata de persoanele care au probleme cu nivelul de zahar din sange, deoarece poate duce la cresterea glicemiei.

Sfecla rosie nu ar trebui consumata nici de femeile insarcinate din cauza faptului ca are nitriti in compozitie. Nitritii sunt toxici si ar putea afecta evolutia normala a sarcinii. Sfecla rosie nu ar trebui consumata nici de cei care au probleme cu tensiunea, deoarece poate scadea drastic nivelul tensiunii.

Nu in ultimul rand, consumul de sfecla rosie ar trebui evitat de persoanele care au probleme gastro-intestinale, din cauza substantelor din compozitie.

S-a demonstrat ca un consum mare de sfecla rosie provoaca balonare, constipatie si crampe abdominale.

Citeste si: Ce este marțipanul de fapt și ce conține- Adevărul despre pasta de pe torturi pe care toată lumea o mănâncă

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Sfecla rosie: ce beneficii are sfecla rosie

Consumata in cantitati normale, sfecla rosie are o multime de beneficii pentru organismul uman. Sfecla este extrem de bogata in vitamine si minerale esentiale, precum vitaminele A, B, C, E, K, foliati, calciu, fier, magneziu, zinc, sodiu, potasiu, riboflavina, fibre si folati.

Studiile au demonstrat ca sfecla rosie este una dintre cele mai benefice legume pentru sanatatea si curatarea ficatului. Sfecla rosie este bogata in betaina, substanta care stimuleaza functia celulelor hepatice si curata conductele biliare.

De asemenea, sucul de sfecla rosie ajuta in tratarea hepatitei cronice, deoarece stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.

S-a demonstrat ca sfecla rosie este ideala pentru cei care sunt afectati de stres. Triptofanul, una dintre substantele din compozitia sfeclei, creeaza o stare de bine, relaxeaza mintea si creste puterea de concentrare.

Sfecla rosie are si un continut bogat de betacianina, care incetineste progresia tumorilor canceroase. S-a demonstrat si ca sfecla rosie creste rezistenta la efort, deoarece nitratii din compozitie reduc consumul de oxigen.

Sfecla poate combate si anemia datorita continutului ridicat de fier, magneziu si vitamina B6 din compozitie, elemente care stimuleaza procesul de formare a globulelor rosii.

Sfecla are si alte beneficii: detoxifiaza organismul, scade nivelul colesterolului din sange, impiedica formarea cheagurilor in sange, datorita continutului de iod are efecte benefice asupra glandei tiroide, ajuta la mentinerea sanatatii tesutului muscular si previne si atacurile de inima si bolile cardiovasculare.

Citeste si: Mancare de urzici: trucul ca sa nu iti iasa amare si tari

Reteta de salata de sfecla rosie

Iata o reteta de salata de sfecla rosie usor de preparat, cu un gust desavarsit. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: opt bucati de sfecla rosie, trei linguri de ulei de masline, o lingura de otet de mere, o jumatate de lamaie, patrunjel, busuioc, cimbru, rozmarin, sare si piper.

Spalati sfecla rosie si puneti-o la fiert timp de 20- 30 de minute in apa in care ati adaugat un praf de sare. Cand furculita intra usor in sfecla inseamna ca aceasta s-a fiert si trebuie scoasa. Lasati sfecla la racit, dupa care curatati-o de coaja taiati-o in cubulete de dimensiuni egale.

Se rade coaja de lamaie si se adauga peste sfecla taiata cubulete, impreuna cu uleiul, otetul, sucul de la lamaia stoarsa, patrunjelul, busuiocul, cimbrul si rozmarinul. Se amesteca foarte bine si se adauga sare si piper dupa gust. Se serveste rece si se poate consuma ca atare, sau ca garnitura pentru un fel principal. Pofta buna!

Citeste si: Usturoi. De ce e bine sa consumi usturoi

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!