Paște 2022. Ce nu e bine să faci în Sâmbăta Mare. Calendar creștin ortodox sâmbătă, 23 aprilie 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 apr 2022, 07:50

Iată ce nu ai voie să faci în Sâmbăta Mare 

Sursa: pexels

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui, urmând ca pe 24 aprilie 2022, creștinii ortodocși să prăznuiască Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce semnificație are Sâmbăta Mare în calendarul creștin ortodox.

Săptămâna Patimilor se încheie cu Sâmbăta Mare, care pică pe 23 aprilie 2022 în calendarul creștin ortodox. Iată adevărata semnificație a acestei zile, ce nu e bine să faci în Sâmbăta Mare, dar și ce tradiții și obiceiuri se respectă.

Calendar creștin ortodox, 23 aprilie 2022. În Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a coborât în Iad

În calendarul creștin ortodox al anului 2022, Sâmbăta Mare pică pe 23 aprilie, cu o zi înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

În Sâmbăta Mare, creștinii ortodocși prăznuiesc îngroparea lui Iisus Hristos, atât din punct de vedere dumnezeiesc, cât și trupesc. Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a coborât în Iad pentru a le oferi viață veșnică tuturor celor adormiți care erau sub stăpânirea celui rău. Acestea sunt ultimele momente înainte de înfăptuirea Miracolului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Toate cele întâmplate în Sâmbăta Mare au avut ca scop mântuirea neamului și iertarea păcatelor.

Sâmbăta Mare este ultima zi de post aspru, o zi în care credincioșii se pregătesc atât sufletește, cât și trupește pentru a întâmpina Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. La miezul nopții, credincioșii sărbătoresc Miracolul Învierii, merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă.

Citeste si: Paște 2022. Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere imediat după ce ajungi acasă. Motivul pentru care nu ar trebui aruncată

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Sâmbăta Mare 2022, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Mare?

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, astfel că Sâmbăta Mare nu face excepție. 

Se spune că în Sâmbăta Mare credincioșii nu au voie să se supere sau să se certe, mai ales dacă s-au împărtășit. Se crede că cei care vor face acest lucru vor fi urmăriți de ghinion și vor avea motive de supărare tot anul.

Mai mult, cei care se împărtășesc în Sâmbăta Mare nu au voie să se sărute cu partenerul de viață sau să îi lase pe cei din jur să îi sărute pe obraz. Se spune că cel care îi va săruta le va lua împărtășania, iar pentru a evita acest lucru ar trebui să doarmă după ce au primit Sfânta Împărtășanie.

Sâmbăta Mare este în continuare zi de post, astfel că deși majoritatea gospodinelor obișnuiesc să prepare rețetele tradiționale în această zi, ele trebuie să știe că nu au voie să guste din alimentele de dulce.

Toate preparatele pot fi gustate abia în ziua de Paște 2022, atunci când se încheie perioada de post.

În Sâmbăta Mare se spune că este bine să fie sacrificat mielul și să fie pregătite friptura de miel, drobul, dar și ciorba de miel.

Tot în Sâmbăta Mare, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujba de Înviere. Aceștia primesc Lumina Sfântă pe care o duc acasă pentru a avea parte de sănătate, fericire și armonie în casă.

O tradiție mai veche spune că, imediat după ce au luat Lumina Sfântă, credincioșii ar trebui să meargă și la mormintele celor dragi pentru a le duce simbolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

O altă superstiție spune că după Înviere, credincioșii ar trebui să înconjoare de trei ori casa cu Lumina Sfântă, obicei care poate oferi protecție împotriva răului. 

Citeste si: Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont în Duminica Paștelui

 

Taguri:

Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!