Veste bună pentru românii care au carduri de alimente! Noua lege intră în vigoare în luna iunie

Author: Laura Macovei
Actualizat: 31 mai 2024, 15:40

Veste bună pentru românii care au carduri de alimente! Se aplică din luna iunie

Sursa: Pixabay

Veste bună pentru românii cu pensii mici, dar care au carduri de alimente. Voucherele ar putea fi utilizate și pentru achiziția de medicamente.

Această schimbare vine ca o ușurare pentru aproximativ 2.700.000 de cetățeni, majoritatea pensionari cu venituri modeste, care primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card.

În prezent, cardurile sunt încărcate o dată la două luni cu suma fixă de 250 de lei. În 2024, calendarul de acordare a tranșelor este stabilit pentru lunile februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În total, beneficiarii primesc 1.500 de lei anual, iar următoarea tranșă este programată pentru luna iunie.

Cardurile de alimente vor putea fi folosite și la achiziționarea medicamentelor

Veste îmbucurătoare pentru pensionari. Conform unei inițiative legislative recente, se dorește extinderea utilizării cardurilor de alimente pentru a permite achiziția de medicamente pentru persoanele cu venituri mici.

Proiectul de lege propune modificarea Legii 63/2022 astfel încât cardurile să poată fi utilizate pentru cumpărarea medicamentelor prescrise de medici. Astfel, pensionarii și persoanele defavorizate ar putea achita și coplata pentru medicamentele compensate mai puțin de 100% direct de pe cardurile de alimente.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: A început alimentarea tichetelor sociale. Cine sunt românii care beneficiază de o nouă tranșă în valoare de 250 de lei în luna aprilie

Această propunere este foarte probabil să fie implementată începând cu luna iunie, odată cu încărcarea noilor sume pe carduri.

Inițiatorii argumentează că măsura va aduce beneficii considerabile pentru pensionarii și persoanele cu venituri reduse, asigurându-le accesul mai facil la medicamente esențiale și contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Cine beneficiază de cardul de alimente

Potrivit capital, cei care beneficiază de cardul de alimente sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
    persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare.