Cine sunt românii care ar putea ieși la pensie mai devreme. Ce prevede un nou proiect de lege valabil din septembrie

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Iată cine sunt românii care ar putea ieși la pensie mai devreme. Vezi mai jos ce prevede noul proiect de lege valabil din septembrie!

Veste bună pentru anumite categorii de români, care ar putea ieși la pensie mai devreme. Vezi mai jos ce prevede un nou proiect legislativ propus de către parlamentari și valabil de la 1 septembrie 2024.

Cine sunt românii care ar putea ieși la pensie mai devreme

De la 1 septembrie, un nou proiect de lege va înlocui actuala legislație, eliminând posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit timp de trei decenii în localități sau zone poluate.

Cu toate acestea, potrivit evz.ro, mai mulți parlamentari au propus, printr-un proiect legislativ prezentat marți în Senat, ca această pensionare anticipată să rămână disponibilă.

Așa cum reiese din proiectul legislativ, noua lege a pensiilor – Legea 360/2023 va fi modificată de la 1 septembrie, iar de la intrarea sa în vigoare se vor aplica unele prevederi cuprinse și de actuala lege. Mai exact, conform propunerii actuale, se va abroga la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor și „Legea nr.

263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit sursei citate anterior, la alineatul 5 al articolului 65, actuala lege a pensiilor prevede posibilitatea ca persoanele care au locuit timp de 30 de ani în zone afectate de poluare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Acestea fiind spuse, dacă acest proiect va fi adoptat, locuitorii zonelor poluate vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare și după data de 1 septembrie 2024.

În vara lui 2023 a avut loc ultima modificare a prevederilor referitoare la posibilitatea pensionării anticipate pentru cei care locuiesc în zone poluate și tot atunci s-au adăugat alte 15 localități pe lista în care se poate solicita pensionarea anticipată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Care este noul salariu minim în 2024. Ce modificări s-au făcut pe parcursul anului

Când vor intra pensiile în luna iunie

După ce au primit pensiile aferente pentru luna aceasta mai devreme, majoritatea seniorilor se întreabă când vor intra pensiile în luna iunie. Se pare că în iunie 2024, aceștia vor aștepta mai mult decât de obicei, mai exact 40 de zile.

Ei bine, acest lucru se întâmplă prin prisma faptului că CNPP le-a dat românilor pensiile pe luna mai înainte de Paște.

La momentul acela, a fost inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plățile pensiilor din luna mai să fie efectuate înainte de celebrarea Paștelui Ortodox. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice a avut termen până la 30 aprilie 2024 să transfere banii către Poșta Română și băncile comerciale partenere pentru efectuarea plăților.

Despre devansarea plăților înainte de sărbătorile pascale a vorbit Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a precizat Ministrul Muncii înainte de sărbătorile pascale, potrivit capital.ro.

Acestea fiind spuse, pensionarii mai au de așteptat câteva săptămâni bune până când vor primi pensia pe luna iunie, având în vedere că banii vor fi virați în conturi în data de 12 a lunii, dar nu mai târziu de 13.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!