Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024: CNPP a stabilit noul model oficial

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 mai 2024, 17:29

Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024: CNPP a stabilit noul model oficial

Sursa: arhivă

Începând cu 1 septembrie 2024, modul de calculare a pensiilor în România va fi schimbat semnificativ, conform noii legislații din domeniu.

Principalul element de noutate constă în înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință. Această schimbare va afecta toate pensiile stabilite pe baza legii anterioare, care vor fi recalculate conform noilor prevederi. Modificarea are drept scop majorarea veniturilor pentru un număr mare de pensionari, aproximativ trei milioane de persoane urmând să beneficieze de pensii mai mari.

Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie

Recalcularea pensiilor se va efectua prin înmulțirea numărului total de puncte obținute de fiecare pensionar cu valoarea punctului de referință. Acest proces va determina noul cuantum al pensiei. Formula de recalculare este simplă:

Citește și: De la 1 iulie salariul minim ar putea fi majorat: Guvernul va elimina netaxarea celor 200 de lei din salari

Cuantumul pensiei=Numărul total de puncte×Valoarea punctului de referințăxCuantumul pensiei=Numărultotal de puncte×Valoarea punctului de referință

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Există totuși anumite excepții de la acest nou mod de recalculare. Pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, acordate anterior datei de 1 aprilie 2001, vor fi recalculare conform unui sistem propriu.

Potrivit RTV, recalcularea se va face prin atribuirea unui număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

Valoarea Punctului de Referință

Prima valoare a punctului de referință a fost stabilită la 81 de lei. Acest indicator esențial va fi utilizat pentru calculul tuturor pensiilor începând din septembrie 2024.

Numărul total de puncte realizat de fiecare asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale. Punctajele anuale se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare acordate celor care au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Concret, pentru fiecare an de cotizare realizat peste pragul de 25 de ani, se va atribui un număr de puncte de stabilitate, astfel:

Citește și: Creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024 a fost amânată. Care este noul termen pentru majorările salariale

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!