Ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie care expiră în câteva zile. Cum se pot retrage banii cash

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Iată ce trebuie să știe românii care beneficiază de cardurile de energie de la stat. Cum se pot retrage banii cash, înainte de expirarea tichetelor!

Veste bună pentru beneficiarii cardurilor de energie, care urmează să expire în câteva zile. Iată cum pot fi folosite acestea și care este metoda prin care banii pot fi retrași cash!

Ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie care expiră în câteva zile

Potrivit legii, cardurile de energie pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cât și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului.

Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe, așa cum a precizat chiar premierul Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, peste 1 milion de beneficiari nu au apucat să folosească toți banii de pe carduri până la data inițială de expirare. Mai exact, românii beneficiari ai cardurilor de energie aveau posibilitatea să le mai utilizeze doar până la 31 martie 2024, data la care acestea urmau să expire.

Având în vedere situația, autoritățile au decis să prelungească data de valabilitate a tichetelor până la 31 mai 2024. Chiar și așa, în continuare mai există români care nu au apucat să consume toți banii de pe carduri. Tocmai de aceea, toți care sunt în această situație trebuie să știe prin ce modalități pot beneficia de ajutorul de la stat, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la ultimul termen de valabilitate.

Ei bine, pe lângă faptul că tichetele pot fi folosite pentru achitarea facturilor curente și a celor restante, beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Potrivit romaniatv.net, această extindere permite beneficiarilor să utilizeze cardurile de energie pentru a plăti facturile la energie electrică, termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguș, cărbune și orice alte materiale de încălzire pentru locuințe.

Mai pe scurt, acest ajutor din partea statului reprezintă o măsură esențială pentru a asigura resursele necesare gospodăriilor vulnerabile în perioada rece.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Și dacă vă întrebați care sunt modalitățile de plată, trebuie să știți că beneficiarii pot efectua plăți cu cardurile de energie prin trei moduri:

-La orice subunitate a Poștei Române;
-Prin intermediul poștașului la domiciliul beneficiarului;
-Online, pe site-ul Poștei Române.

Citește și: Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului

Cum se pot retrage banii cash

Așa cum reiese dintr-un proiect de ordonanță, cei care au achiziționat lemne de foc pot încasa banii rămași pe carduri sub formă de numerar.

Bineînțeles, acest lucru se face în urma acestei condiții îndeplinite și stabilită prin lege. Totodată, beneficiarii pot retrage banii cash până la data de expirare a tichetelor, ci nu mai târziu de aceasta.

„Conform prevederilor art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc”, se arată în documentul oficial, conform sursei citate mai sus.

Anul acesta, listele cu persoanele eligibile pentru primirea cardurilor de energie vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul financiar va fi acordat sub forma unui voucher tipărit, distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A. Așa cum reiese din ordonanța adoptată anul trecut, beneficiarii cardurilor de energie pot fi următorii:

-Pensionari ai sistemului public de pensii, cu vârsta de 60 de ani sau mai mare și venituri lunare sub 2.000 lei;
-Persoane încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii sub 2.000 lei;
-Familii beneficiare de alocație de susținere a familiei;
-Familii și persoane singure care au dreptul la ajutor social.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!