Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt

Author: B.M.
Actualizat: 19 feb 2020, 16:00
Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt

Adevarul despre jumari: este sau nu bine sa le mananci? Ce spun medicii specialisti.

Jumarile nu lipsesc de pe masa romanilor mai ales iarna, in perioada ignatului si a Craciunului. Taierea porcului fara o portie calda de jumari este de neconceput in mai multe zone din tara.

Cu toate acestea, sunt jumarile sanatoase sau nu?

Jumari: beneficiile uimitoare ale jumarilor

Contrar credintei populare, se pare ca jumarile au o serie de beneficii uriase pentru organismul uman.

Jumarile sunt bogate in grasimi monosaturate, acele grasimi bune care sunt necesare corpului uman: grasimile monosaturate nu cresc nivelul colesterolului si protejeaza pe termen lung inima.

Jumari. Corpul uman nu poate functiona fara acest tip de grasime: cu ajutorul ei organismul regleaza tensiunea arteriala, grasimea monosaturata reprezinta o componenta importanta din creier, iar inclusiv celulele nervoase din organism au un invelis de grasime monosaturata de protectie.

Consumul de jumari ajuta si la intretinerea sistemului imunitar, deoarece sunt bogate in acid arahidonic, responsabil pentru producerea compusilor folosite de sistemul nostru imunitar.

In plus, se pare ca jumarile ajuta la refacerea si intretinerea oaselor si a masei musculare din organism, datorita continutului bogat de colagen din compozitie. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent atunci cand le prepari este sa nu pui sare in exces.

Grasimile care nu sunt bune, si care sunt confundate de multe ori cu cele sanatoase, sunt grasimile industriale, precum margarina. Mare atentie atunci cand consumati dulciuri, prajituri sau produse de patiserie: o mare parte din ele contin margarina.

Este important totusi ca, pentru a profita la maxim de proprietatile jumarilor, sa nu le consumati in exces. Datele nutritionale arata ca 100 de grame de jumari contin aproximativ 640 de calorii.

Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase

Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea

Citeste si: Reteta carnati. Secretele celor mai buni carnati din Romania

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Rețetă caltabos traditional. Asa faci cel mai bun caltabos

Jumari, beneficii pentru fumatori

S-a demonstrat si ca jumarile sunt indicate fumatorilor, deoarece sunt bogate in seleniu, element care combate multe dintre efectele fumatului.

Jumarile pot fi folosite si pentru a scapa de mahmureala. Dupa o noapte grea poti consuma o portie de jumari, grasimea din ele va absoarbe rapid alcoolul din organism si, in scurt timp, te vei simti mai bine.

Pare greu de crezut, dar stiai ca poti sa tratezi inclusiv durerile de dinti cu jumari? Aplica pe zona dureroasa 2-3 jumari si mentine-le acolo timp de 15 minute. Vei observa cum durerea incepe sa dispara.

Citeste si: Slanina in saramura – un preparat traditional romanesc! Iata reteta bunicilor

Reteta de jumari de porc cu bere

Prepararea jumarilor este foarte simpla si nu dureaza mai mult de 10- 15 minute. Pentru a prepara jumari ai nevoie de 1 kilogram de slanina cu carne, un pahar de bere neagra si sare.

Mod de preparare: taie slanina cubulete si pune-o la prajit intr-o tigaie incinsa, turnand paharul de bere peste ea. Mesteca des si, dupa 10 minute, cand slanina s-a topit, scoate cubuletele pe un servetel, pentru a absorbi uleiul in exces.

Asteapta ca jumarile sa se raceasca, dupa care presara sare peste ele, dupa gust. Pofta buna!

Cum faci jumari crocante?

Daca vrei sa-ti iasa jumarile crocante, exista un secret pe care putina lume il stie: trebuie sa folosesti neaparat bucati de slanina de porc care au sorici pe deasupra lor.

Taie slanina in cubulete de dimensiuni aproximativ egale si pune-le intr-o cratita in care adaugi o cana cu apa si sare. Slanina va fierbe pentru cateva minute, pana cand apa se va evapora, iar acest lucru va ajuta la inmuiera lor.

Ulterior, dupa ce apa se evapora, jumarile se vor praji in propria lor untura lichida si vor deveni crocante.

Jumarile pot fi consumate si reci. Ai grija insa sa le depozitezi intr-o caserola sau intr-un borcan pentru a preveni uscarea lor.

 

Taguri:

Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!