Ce trebuie să facă românii care obțin bani din chirii, până pe 27 mai. Noi reguli anunțate de ANAF

Author: Diana Bostan

Noi reguli pentru românii care obțin bani din chirii

Sursa: Pixabay

Românii care obțin venituri din închirierea proprietăților sunt obligați să depună o declarație unică la ANAF, iar termenul limită pentru acest demers este stabilit pentru data de 27 mai 2024.

Conform legislației fiscale în vigoare, procedura de depunere a declarației unice la ANAF este obligatorie pentru toți cei care obțin venituri din închirierea proprietăților. Omiterea acestui pas esențial poate atrage după sine sancțiuni financiare semnificative din partea autorităților statale, iar consecințele neglijării acestui aspect pot fi deosebit de neplăcute pentru contribuabili.

Românii care obțin venituri din închirierea proprietăților sunt obligați să depună o declarație unică la ANAF

La începutul anului 2024, ANAF a introdus în circulație un nou instrument fiscal, cunoscut sub denumirea de „ Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, sau mai simplu, Formularul 212. Potrivit dcnews, acesta ar urma să ușureze munca contribuabililor în ceea ce privește raportarea veniturilor obținute în afara salariului pe parcursul anului precedent și permite o estimare a veniturilor pentru anul curent.

Se estimează că peste 800.000 de persoane sunt vizate de această obligație de completare și depunere a formularului la ANAF.

Citește și: Nu primești bon fiscal, te tunzi gratis, este anunțul făcut de ANAF. Ce spun hair-styliștii despre noua lege: „Toate acestea se resimt la prețul final”

Prin intermediul Formularului 212, ANAF vine în sprijinul contribuabililor, oferindu-le un instrument mai practic și mai accesibil pentru declararea și calcularea impozitelor și contribuțiilor sociale pentru veniturile din alte surse decât salariul.

Această nouă inițiativă este menită să simplifice procedurile fiscale pentru persoanele fizice și să le ofere un cadru mai clar în îndeplinirea obligațiilor fiscale conform legislației în vigoare.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Deși completarea și depunerea acestui formular reprezintă o sarcină importantă pentru contribuabili, ANAF se angajează să ofere suport și asistență pentru a facilita procesul și a asigura respectarea de către aceștia a tuturor cerințelor fiscale.

“Recomandăm ca Declarația unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul https://www.e- guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire” se arată în comunicatul transmis de ANAF și preluat de sursa menționată anterior.

Reguli noi pentru românii care închiriază

Dacă veniturile provenite din închiriere sunt încasate de o entitate juridică, regulile fiscale rămân relativ stabile, fără modificări semnificative. Totuși, pentru persoanele fizice care obțin venituri din închiriere, schimbările sunt notabile și pot afecta semnificativ modalitatea în care sunt impozitate aceste venituri.

Una dintre modificările majore constă în aplicarea unei cote forfetare de 20% la calculul impozitului pe veniturile din închiriere.

Acest lucru implică faptul că o proporție fixă din veniturile obținute din închiriere va fi impozitată la o rată prestabilită, indiferent de alte circumstanțe sau de nivelul real al veniturilor, notează playtech.

Citește și: Până când se depune Declarația Unică în 2024?

În plus, persoanelor fizice care obțin venituri din închiriere nu le mai este permis să includă aceste venituri la categoria veniturilor din activități independente în sistem real. Chiar și în cazul în care dețin mai mult de cinci contracte de închiriere, sistemul real nu mai poate fi aplicat, iar deducerile posibile sunt limitate la cota forfetară de 20%, ceea ce poate influența semnificativ situația fiscală a acestora.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!