Nu primești bon fiscal, te tunzi gratis, este anunțul făcut de ANAF. Ce spun hair-styliștii despre noua lege: „Toate acestea se resimt la prețul final”

Author: Diana Bostan
Actualizat: 12 apr 2024, 00:08

Dacă nu primești bon fiscal ai dreptul să te tunzi gratis

Sursa: Pixabay

Inspectorii ANAF vin cu noi reguli pentru cei care prestează servicii de frizerie și coafor, astfel încât să-i convingă să-și declare veniturile.

Fie că vorbim de tuns, epilat sau coafat, inspectorii ANAF îi încurajează pe români să ceară bon fiscal în urma vizitelor în saloanele de înfrumusețare. Aceștia susțin că dacă persoanele care prestează astfel de servicii refuză să ofere bon fiscal, atunci aveți dreptul la serviciul respectiv gratuit.

Nu primești bon fiscal, ai dreptul să te tunzi gratis

Conform Institutului Național de Statistică, serviciile de cosmetică și înfrumusețare au înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în ultimul an.

Această tendință a fost evidentă în luna februarie, când prețurile au fost în medie cu 14% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent, potrivit digi24.

Citește și: ANAF cercetează nunțile de lux! Autoritățile țintesc sumele nejustificate obținute din daruri

De la simplul tuns și coafat la tratamente mai sofisticate, costurile variază considerabil în funcție de salonul de înfrumusețare și de orașul în care este situat.

Acest trend al creșterii prețurilor ridică preocupări și interes din partea autorităților fiscale, care doresc să monitorizeze veniturile și să impoziteze corect aceste servicii.

Astfel că, inspectorii fiscali îi încurajează pe români să ceară bon fiscal sau pot avea dreptul la serviciul respectiv gratuit. Operatorii economici pot depune declarația unică până la data de 27 mai.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce spun operatorii economici din domeniu în urma anunțului făcut de inspectorii ANAF

Anca Știrbu, hair-stylist, nu a fost luată prin surprindere de anunțul făcut de inspectorii ANAF, susținând că argumentele prezentate în articolul respectiv sunt deja cunoscute de toți prestatorii de servicii începând cu anul 2015. Aceasta a subliniat faptul că prestatorii de servicii sunt obligați să afișeze acest paragraf într-un tablou în orice spațiu comercial și că este obligatoriu să fie vizibil. 

„Conform Ordonanței a Guvernului nr 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale spune ca in caz de refuz, clientul are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia, acest aliniat a fost introdus în martie 2015”, a declarat Anca Știrbu, hair-stylist, pentru Kanald.ro. 

Citește și: Mașinile confiscate sunt puse la vânzare de ANAF. Prețurile pornesc de la 100 de euro

Cât despre scumpirile menționate, Anca Știrbu susține că acestea nu au fost aplicate după bunul plac, ci în urma unor modificări. Hair-stylist-ul ne-a declarat faptul că prețul crescut al  materiilor prime, al chiriilor, dar și al altor utilități, a influențat considerabil scumpirile din domeniul beauty.

„În ultimii ani salariul minim pe economie s-a mărit de două ori pe an și automat contribuțiile datorate bugetului de stat au crescut, chiriile se majorează cu 10%, materiile prime se majorează de la an la an cu cel puțin 10%, apa caldă pentru multe spații comerciale nu mai este

subvenționată de primărie și se aplică un tarif diferit, cursurile de formare profesională, cheltuieli pentru publicitate, promovare și lista este lungă. Toate acestea se resimt în prețul final”, a adăugat Anca Știrbu, pentru Kanald.ro.