Adevarul despre soia: este otrava sau aliment? Ce se intampla daca mananci soia

Author: B.M.
Actualizat: 03 mar 2020, 14:07
Adevarul despre soia: ce se intampla daca mananci soia

Adevarul despre soia: este toxica sau nu pentru organism? Afla ce se intampla in corpul tau atunci cand consumi soia.

Soia este unul dintre cele mai controversate alimente, fiind consumat cu precadere de vegetarieni sau in perioadele in care este post. Desi se spune ca are o multime de beneficii pentru organismul uman, studiile recente au aratat ca soia ar dauna sanatatii, in special femeilor.

Iata care este adevarul despre soia, ce beneficii si ce efecte nocive are consumul de soia.

Citeste si: Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica, mare atentie la aceste semne

Citeste si: Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta

Citeste si: Ce icre sunt toxice? Lista pestilor cu icre toxice: nu le mai consuma niciodata

Adevarul despre soia: este toxica sau nu?

Soia este un produs alimentar controversat iar ultimele studii au aratat ca, datorita continutului ridicat de isoflavone, acest aliment poate afecta organismul din punct de vedere hormonal.

Isoflavona este un tip de fitoestrogen care mimeaza efectul estrogenului in corp. S-a constatat astfel ca aceasta substanta poate interfera cu reglarea naturala a sistemului endocrin. Au fost de asemenea cazuri in care femeile care au mancat soia zilnic nu au mai avut menstruatie.

S-a constatat si ca un consum ridicat de soia scade fertilitatea masculina si feminina. Studiile au demonstrat ca baietii care sunt hraniti cu soia risca sa aiba organele reproducatoare insuficient dezvoltate la maturitate si o energie scazuta.

Femeile care mananca soia pe perioada sarcinii dau nastere la copii cu o greutate mai mica, ce au probleme de dezvoltare a creierului, si care sunt mai predispusi de a avea probleme ale glandei tiroide.

Un alt efect negativ al consumului de soia este dat de acidul oxalic din compozitie, care are un rol important in formarea pietrelor la rinichi si a aparitiei unor probleme renale diverse.

Soia are si un potential alergen crescut. Multi dintre cei care consuma soia nu stiu ca sunt alergici si isi solicita astfel sistemul imunitar, fapt care poate duce in timp la aparitia artritei si a unor boli degenerative.

Soia contine si acid fitic, o substanta care impiedica absorbtia corecta a calciului si a zincului in sistemul digestiv. Astfel, cei care consuma soia constant se pot alege cu deficit de calciu si zinc, care in timp pot duce la aparitia unor boli precum osteoporoza, obezitate sau probleme la nivelul pielii.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Cea mai simplă masă pentru Postul Paștelui

Soia: ce beneficii are consumul de soia

Consumata in cantitati corecte, soia are si o serie de beneficii incontestabile pentru organismul uman. Datorita isoflavonilor din compozitie, care imita estrogenul, consumul de soia ajuta la protejarea impotriva degradarii masei osoase.

De acest lucru pot beneficia in special femeile care intra la menopauza, cand nivelul de estrogen din organism este in scadere.

Studiile recente au aratat si ca un consum zilnic de soia, in cantitati reduse, ajuta la micsorarea sanselor de aparitie a cancerului la san cu pana la 50%.

S-a demonstrat si ca un consum regulat de soia, in jur de 50 de grame pe zi, scade nivelul colesterolului rau din organism, prevenind astfel aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Soia este bogata si in colina, o substanta din complexul vitaminei B, care ajuta la diminuarea efectelor bolii Parkinson. S-a demonstrat si ca soia reduce riscul de aparitie a cancerului datorita continutului de acizi fenolici si genisteina.

Soia este bogata si in magneziu, fiind astfel indicata in remedierea tulburarilor de somn si in imbunatatirea calitatii somnului. Consumul de soia poate imbunatati si raspunsul organismului la insulina, fiind astfel benefica in prevenirea aparitiei diabetului.

Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos

Reteta de soia boabe la cuptor

Iata cum poti prepara o mancare delicioasa bazata pe soia, gata in doar 60 de minute. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: doua cani de soia boabe fierte, o ceapa, doi catei de usturoi, o jumatate de cana de suc de rosii, o jumatate de lingurita de oregano, o jumatate de lingurita de chimion, coriandru si sare dupa gust.

Mai intai se taie ceapa si usturoiul marunt si se calesc intr-o tigaie, pana cand capata o culoare aurie. Se pun toate ingredientele intr-un bol mare de ceramica, se adauga apa, dupa care se baga la cuptor timp de 30- 40 de minute.

La final se scoate, se portioneaza si se consuma calda, alaturi de o salata de cruditati.

Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea

 

Taguri: