Au lasat jocurile de pe tableta! Copiii care construiesc papusi pentru alti copii

Editor: Bogdan Mihai Author: B.M.
Actualizat: 03 oct 2020, 13:15

Au lasat jocurile de pe tableta si s-au apucat de confectionat marionete pentru teatrul de papusi. Este povestea de succes a unor copii care au descoperit ca de mici pot sa faca bani.

De indata ce deschidem usile atelierului Trupei Aschiuta, ne intampina  glasurile ascutite ale unor marionete tare zbuciumate! Suntem pe o mica scena din Giurgiu, unde papusile Bi-ba-bo repeta! Zvapaiate, machiate, frumos periate, marionetele par pline de viata! Micutii spectatori sunt de-a dreptul fascinati de povestea recreata de papusile de pe  scena.

Cine sunt micile marionete?! V-amintiti de batranul Geppeto care l-a cioplit pe Pinnochio? Ei bine, tamplarul Geppeto se regaseste, de aceasta data, in fiecare mic actor aflat pe aceasta scena.

Copiii isi  construiesc propriile papusi apoi le dau  viata pe scena. Fiecare etapa  din realizarea papusii necesita,insa  mult timp si multa rabdare.

Pe sfera alba din polistiren, bine, bine slefuita, se-astern vreo cinci- sase straturi de hartie. Asemenea tamplarului din povestea Pinocchio, micuta Maria isi concentreaza intreaga atentie asupra viitoarei sale papusi. Ia  bucata rotunda de polistiren si o imbraca in  hartie si  aracet. Acesta va fi capul viitoarei marionete si trebuie sa arate impecabil.


Sferele albe se lasa la uscat vreo cateva zile apoi copiii incep sa le construiasca  corpul din diferite materiale. Vestimentatia marionetelor difera in functie de rolul pe care il interpreteaza.

Pe langa actorii nostri care muncesc de zor la marionetele lor, se strang de obicei multi curiosi. Unii privesc fascinati, altii incearca sa fure secretele profesiei de papusar si  pun o multime de intrebari!

Atelierul de creatie si-a inceput activitatea in urma cu doi ani, cand Trupa de Teatru "Aschiuta", coordonata de profesoara Luminita Dan, a castigat o sponsorizare de cinci mii de euro.


"Am venit aici si am gasit un depozit, praf, lucruri nefolosite, dar la care scoala, probabil, nu se hotarase sa renunte inca".

Banii au fost investiti in amenajarea acestui spatiu si astfel au prins viata papusile Bi-ba-bo, facute de copii pentru copii. Emotionati, in spatele paravanului, papusarii isi intra in rol.

"Dam spectacole si incasam sume de bani pe care le reinvestim in atelierul nostru", spune coordonatorul poiectului.
Practic, acesti copii invata inca de pe acum ca pot face bani din arta.

Monica este o adevarata artista! Desi are doar 12 ani, manuieste papusa ca o profesionista! Are toate sansele sa devina cunoscuta. Pe ea chiar o recomanda talentul! Biletul la spectacolele copiilor variaza intre cinci si zece lei.
##VIDEO124164##

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 

Taguri: