Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:54
Telina toxica: cand devine telina toxica

Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cum sa folosesti telina ca sa nu fie toxica.

Telina este una dintre cele mai folosite legume in bucatarie si sta la baza mai multor feluri de mancare, in special supe sau ciorbe. Telina are o multitudine de beneficii pentru organism, insa putina lume stie ca poate deveni toxica, in anumite conditii. De asemenea, consumul de telina nu este recomandat pentru unele persoane.

Afla mai jos cand devine telina toxica si cine nu ar trebui sa manance telina.

Citeste si: Oua toxice: cum iti dai seama cand devin ouale toxice

Citeste si: Spanac sote cu ou: cum faci ca sa iti iasa cremos si usor de mancat

Citeste si: Coliva din grau cu multa nuca: reteta maicutelor de la manastire

Telina: ce beneficii are telina pentru corpul uman

Consumul de telina are multiple beneficii pentru organism. Telina contine o multime de vitamine si minerale esentiale pentru oameni, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan.

Consumul de telina este astfel recomandat pentru reglarea presiunii sangvine, prevenirea cancerului sau scaderea colesterolului. Vitamina K din telina ajuta la coagularea normala a sangelui, regleaza cantitatea de zahar din organism si consolideaza sistemul osos.

Telina este si un puternic stimulator al sistemului nervos si este extrem de benefica in perioadele de stres, avand rol calmant si ajutand la o mai buna concentrare.

Telina este ideala si pentru cei care vor sa slabeasca. Datorita enzimelor din compozitie, telina reduce senzatia de foame, de aceea se recomanda a fi consumata sub forma de suc cu 15- 20 de minute inainte de masa.

Pofta de mancare va fi astfel mai mica.

Telina este recomandata si persoanelor care au un sistem imunitar slabit, dar si celor care sufera de guta sau reumatism. Elimina substantele toxice, stimuleaza sistemul imunitar si reduce durerile articulare.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. Lista completă- Incredibil ce e pe primul loc

Telina toxica: cand nu trebuie sa o mai mananci

Desi are multiple beneficii pentru organism, telina devine toxica atunci cand este reincalzita. Acest lucru se intampla din cauza continutului de nitrati din telina, ce sunt eliberati prin reincalzire.

In cantitati mari, nitratii pot creste riscurile de a face anumite boli, precum cancerul, provoaca hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie si cianoza severa.

Asadar, este o mare greseala sa punem telina in ciorba. Daca facem acest lucru, este mai sanatos sa mancam o singura data din ciorba sau supa respectiva. O alta solutie ar fi eliminarea telinei din mancare inainte de reincalzire.

Telina poate deveni toxica pentru organism si daca este consumata pe timpul verii. Potrivit specialistilor, consumul de telina poate determina alergii din cauza unei substante fotosensibilizante din planta numita bergapten, care poate provoca reactii anafilactice.

De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa consume cantitati reduse de telina, din cauza continutului de hormoni naturali din telina.

Reteta de piure de telina: cum sa faci piure de telina

Iata o reteta de piure de telina, un preparat gustos si sanatos, cu care poti inlocui piureul clasic de cartofi. Pentru a prepara piure de telina ai nevoie de urmatoarele ingrediente: o radacina de telina mare, 150 de grame de cartofi, o jumatate de litru de lapte, 100 de grame de unt, 50 mililitri de smantana, zeama de la o jumatate de lamaie, sare si piper.

Se decojeste telina, se spala bine si se da pe razatoare intr-un bol. In acelasi recipient adaugam aparece, stoarcem lamaia si lasam amestecul deoparte pentru 10 minute. Acest procedeu va mai ameliora din aroma puternica a telinei.

Ulterior se scurge telina si se pune intr-o oala la fiert, alaturi de cartofii taiati cubulete. Se adauga laptele si sare dupa gust, dupa care se lasa la fiert timp de aproximativ 30 de minute, pana cand furculita intra usor in cartofi.

Se scurge apa, se adauga untul si se paseaza foarte bine pana cand se obtine o pasta omogena. La final se adauga smantana, se mai pune sare si piper dupa gust, se mai adauga cateva picaturi de zeama de lamaie si se mesteca foarte bine. Se serveste ca garnitura si poate fi consumata atat rece, cat si calda. Pofta buna!