Bors toxic: ce tip de bors nu trebuie sa cumperi niciodata! Nu il mai pune in ciorba!

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:52
Bors toxic: ce tip de bors este toxic, nu il mai pune in ciorba

Bors toxic: ce tip de bors nu mai trebuie sa cumperi niciodata din magazine, face extrem de mult rau.

Foarte multi dintre cei care fac ciorba aleg sa acreasca acest fel de mancare cu bors, pentru a-i da un plus de gust. Borsul se gaseste in magazine sub diverse forme: fie la sticla, fie la cuburi sau la plic.

Evitati cu orice pret ultimele doua forme, sunt pline de chimicale si extrem de toxice. Iata ce contine borsul la plic vandut in magazine.

Citeste si: Ingredientul care transforma ciorba in otrava: toata lumea il foloseste

Citeste si: Ciorbă. Rețeta de ciorbă acră, apreciată de români

Citeste si: Ciorbă de pește țărănească. Reteta din caietul bunicii

Bors toxic: ce contine borsul la plic

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a analizat 13 tipuri de bors la plic vandute in magazine si a descoperit ca acestea sunt extrem de toxice.

Astfel, se pare ca 100 de grame de bors la plic contine extrem de multa sare, aproximativ 30 de grame, si foarte mult zahar, aproximativ 20 de grame. In plus, ingredientele din borsul la plic sunt extrem de toxice, 9 dintre ele fiind aditivi alimentari.

Borsul la plic contine spre exemplu caramel, E150, un colorant artificial care provoaca probleme ale sistemului digestiv. Acidul lactic din compozitie, E270, poate provoca reactii alergice puternice si ataca smaltul dintilor, favorizand astfel aparitia cariilor.

Un alt compus toxic din borsul la plic este lactatul de calciu, E327, folosit pe post de conservant. Ingerat in cantitati mari, lactatul de calciu poate provoca stari de hipercalcemie si poate duce chiar la insuficienta renala.

Nu in ultimul rand borsul la plic contine alfa tocoferol, sau E307, un extract din uleiuri vegetale care poate provoca o hipertrofie a ficatului.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Rețeta de ciorbă pe care trebuie să o eviți cu orice preț

Bors toxic: cu ce sa inlocuiesti borsul toxic din magazine

Daca doresti sa acresti ciorba cu bors evita sa mai folosesti bors la plic si cumpara in schimb bors lichid, la sticla, care are o multime de beneficii.

Sper exemplu borsul lichid scade nivelul colesterolului din sange, ajutand astfel la functionarea corecta a aparatului cardiovascular si prevenind aparitia infarctului.

Borsul lichid este benefic celor bolnavi de diabet zaharat de tip 2 deoarece are crom in compozitie, element care regleaza glicemia din organism.

Borsul lichid este si o importanta sursa de probiotice si are multiple beneficii pentru colon, asigurand o functionare optima a acestuia si prevenind aparitia cancerului de colon.

Cine nu ar trebui sa consume bors

Consumul de bors lichid are multe beneficii pentru organism, insa ar trebui evitat de anumite categorii de persoane. Spre exemplu, cei care au afectiuni gastrice nu trebuie sub nicio forma sa consume bors, pentru a nu amplifica efectele bolii.

Borsul trebuie de asemenea consumat in cantitati moderate deoarece pentru anumite persoane poate avea efect laxativ. Nu in ultimul rand borsul poate provoca deshidratare.

Reteta de bors de casa: cum faci bors in casa

Pentru a prepara bors in casa, 100% natural, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: o cana de tarate de grau, o cana de malai, sase felii de paine neagra si apa plata.

Se pun intr-un bol tarata de grau si malaiul, se adauga apa calda si se lasa peste noapte. A doua zi se muta continutul intr-un borcan de sticla de cinci litri, se pune apa fierbinte peste si se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn.

Se acopera borcanul cu o farfurie si se lasa la acrit timp de 2- 3 zile, avand grija sa amestecati continutul o data pe zi. Pentru a grabi procesul de acrire este indicat sa tineti borcanul la caldura.

La final se strecoara, se pune in sticle si se poate folosi la ciorbe. Taratele care raman pot fi folosite de mai multe ori, borsul va iesi mai bun si mai acru.