Cine sunt copiii care pot primi alocație după vârsta de 18 ani. Cum pot beneficia tinerii de această indemnizație

Autor: Silvia Cirstea
Actualizat: 15 mai 2024, 15:18

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Iată cine sunt copiii care pot primi alocație după vârsta de 18 ani. Vezi mai jos cum pot beneficia tinerii de această indemnizație!

Cine sunt copiii care pot primi alocație după vârsta de 18 ani. Iată categoriile de tineri care pot beneficia de alocația primită din partea statului chiar și după împlinirea majoratului.

Cine sunt copiii care pot primi alocație după vârsta de 18 ani

Potrivit legii, anumite categorii de tineri pot beneficia de alocația primită din partea statului chiar și după împlinirea vârstei de 18 ani.

Și dacă vă întrebați cine sunt copiii care pot primi alocație după vârsta de 18 ani, trebuie să știți că aceasta se acordă pentru cei care au atins vârsta de 18 ani și sunt înmatriculați în învățământul liceal sau profesional. De altfel, cei care beneficiază în continuare de alocație sunt și tinerii cu dizabilități care urmează cursuri în învățământul preuniversitar. Această categorie de tineri va primi alocația până la vârsta de 26 de ani.

Excepție fac elevii care au peste 18 ani și repetă un an școlar, fără să aibă motive de sănătate dovedite prin certificat medical. Astfel, conform capital.ro, aceștia nu vor putea să beneficieze de alocația de la stat, dacă nu pot dovedi că repetă anul școlar din motive de sănătate bine întemeiate.

Acordarea alocației în ceea ce îi privește pe elevii care au până în 18 ani se face pe baza unei cereri făcute de reprezentantul legal al copilului, însă pentru tinerii peste această vârstă procedura este mult mai complexă.

Mai exact, aceștia trebuie să treacă prin mai multe verificări. Ei sunt verificați prin transmiterea anuală a unei liste de către inspectoratul școlar județean către AJPIS până la 1 octombrie. Potrivit sursei citate mai sus, această listă cuprinde informații precum numele și prenumele tânărului, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau reședință, și unitatea de învățământ la care este înscris.

Totodată, pe durata anului școlar, la începutul fiecărei luni, inspectoratul școlar transmite o actualizare privind tinerii cu vârsta de peste 18 ani care au depășit cursurile învățământului liceal sau profesional, fie prin exmatriculare, fie prin renunțarea la

cursuri.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Cele mai mari alocații din Europa. Care sunt sumele pe care le primesc copiii din țările din UE

Alocațiile copiilor din România au crescut la începutul anului 

La începutul lunii ianuarie a anului 2024, alocațiile de stat pentru copii au înregistrat o creștere de 13,8%. Mai exact, alocația pentru copiii sub doi ani sau a celor cu handicap a crescut cu 88 de lei, ajungând la 719 lei, iar elevii sub 18 ani primesc cu 36 de lei mai mult, ajungând la 292 de lei.

Totodată, alocația lunară pentru copiii aflați în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal a fost majorată la 950 de lei. Plățile alocațiilor se efectuează în perioada 8-10 a fiecărei luni, însă pot exista întârzieri în funcție de bancă sau de programul de lucru, inclusiv în weekend.

Citește și: Programul Rabla se modifică din 19 august: Președintele Administrației Fondului pentru Mediu "În fiecare an, bugetul la Rabla Clasic se va diminua și va crește bugetul la Rabla Plus”

Cât despre actele necesare în anul 2024 pentru acordarea alocațiilor la copii, acestea sunt următoarele: 

-Cerere pentru alocatie de stat.
-Buletinul de identitate al părinților.
-Certificatul de naștere al copilului.
-Certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (cu mențiunea copilului la Oficiul de Stare Civilă).
-Hotărâre de încredințare (dacă este cazul).
-Hotărâre de adopție (dacă este cazul).
-Extras de cont pe numele titularului (în cazul în care alocația urmează să fie virată într-un cont bancar).

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!