Se dau bani de la stat pentru mamele fără posibilități materiale. Despre ce sumă este vorba?

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 29 iul 2022, 01:50
Bani de la stat pentru mamele fără posibilități materiale
Sursa: PixaBay

Mamele cu posibilități materiale reduse primesc bani pentru fiecare nou născut. Iată ce trebuie să facă pentru a obține banii!

Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, femeile care nu au posibilități materiale vor putea beneficia de 2.000 de lei pentru fiecare nou născut, însă doar în primele trei luni de la naştere. Banii vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).

Citeste si: Vești EXTRAORDINARE pentru mii de români! Se vor acorda noi vouchere

2.000 de lei pentru fiecare nou născut

Anumite categorii de mămici din România vor putea obține ajutor de 2.000 de lei, sub formă de tichete sociale, pentru alimente, scutece, îmbrăcăminte pentru bebeluși, potrivit unor reglementări ce urmează a fi stabilite.

"Astăzi, 2 august 2021, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică proiectul de HG care va reglementa modul prin care vor fi acordate trusourile pentru nou-născuţi, de care vor beneficia mamele cu posibilităţi materiale reduse.

Potrivit propunerii, sprijinul financiar, constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut, va fi susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi va putea acoperi achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil"
, se arată într-un comunicat al ministerului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: CALCULATOR PENSII online: La ce vârstă poți ieși la pensie în funcție de anul nașterii

Tichetele se vor acorda în primele trei luni de la naştere:

  • mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • mamelor din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei mamelor minore;
  • mamelor care se află în situaţie de risc (exemplu: persoanele cu dizabilităţi);
  • mamelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă (victime ale calamităţilor, violenţei domestice, persoane dependente, etc.) şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate (exemplu- fără locuinţă);
  • mamelor care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile.

Citeste si: Vești bune pentru milioane de români! Se dau bonuri de masă pentru vaccinați

Tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianţii parteneri înscrişi în program, potrivit Digi24.

"În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuţi vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin", a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcţia Implementare POAD.

Proiectul de HG  poate fi consultat aici.