CALCULATOR PENSII online: La ce vârstă poți ieși la pensie în funcție de anul nașterii

,
CALCULATOR PENSII
CALCULATOR PENSII [Sursa foto: PixaBay]

Mulți români se întreabă când se pot pensiona. Aceștia trebuie să știe că pot afla acest lucru printr-o metodă foarte simplă, pusă la dispoziție de Casa Națională de pensii. Iată cum afli online când poți ieși la pensie.


In articol:

Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, a publicat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care spune că românii o întreabă dacă are cunoștințe la casele de pensii pentru a putea fi ajutați cu o estimare a cuantumului punctului de pensie anticipate sau la termen, ca să își facă un calcul dacă mai continuă activitatea, înainte de a depune actele în vederea emiterii deciziei.

CALCULATOR PENSII
CALCULATOR PENSII[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vestea momentului pentru PENSIONARI! Se aplică din AUGUST! Cine va ieși mai devreme la pensie

Cum afli când te poți pensiona?

Violeta Alexandru a mărturisit că pe colegii de la casele de pensii îi tratează doar instituțional și nu are o altă relație cu ei. Fostul ministru al Muncii susține că este bine ca practica folosirii unei cunoștințe sau relații să fie înlocuită de un mecanism care să răspundă nevoilor oamenilor.

”Adevărul este că oamenii au nevoie de informații ca să ia o decizie pentru continuarea vieții lor active. Dacă apucă să depună actele, se declanșează automat procedura de admitere/respingere a cererii de pensionare. Astăzi nu se practică dialogul între viitorii pensionari și casele de pensii. Nici vorbă de asistență. Sunt oameni care credeau că se consultă cu experții casei de pensii și aduceau documente când, de fapt, li se emitea decizia de pensionare.

Nu au știut să folosească procedura anulării acesteia (în termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului) și, când și-au dat seama, era prea târziu.”, spune Violeta Alexandru.

Citeste si: Vești proaste pentru PENSIONARI! Scad pensiile!

Astfel, Violeta Alexandru le-a transmis românilor că pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice există există un calculator pentru a afla când te poți pensiona.

Calculul nu este unul exact, ci este unul estimativ, pentru că nu se pot introduce date despre grupele de muncă, ci doar data nașterii și sexul.  

”Pe site-ul CNPP există o secțiune unde se poate afla anul/data la care o persoană se poate pensiona, după introducerea datei de naștere (este un calcul general, pentru că nu poți introduce date despre grupele de muncă, de exemplu).
În contextul discuției despre încurajarea prelungirii activității profesionale, cu atât mai necesar mi se pare un astfel de serviciu la nivelul caselor de pensii.

Ar aduce beneficii de ambele părți.”, spune aceasta.

Citeste si: Pensii 2021. Vestea momentului pentru tineri! Se schimbă contractul de muncă. Ce trebuie să faci dacă vrei bani la bătrânețe

În mesajul de pe Facebook, Violeta Alexandru amintește de faptul că există un site gratuit de calcul a pensiei, doar că aici trebui să introduci foarte multe informații exacte. Aceasta spune că platformele de acest tip au pornit din nevoia reală a oamenilor.

”Din această nevoie de consultare/sprijin pentru a-și evalua situația în preajma vârstei de pensionare, au apărut diverse grupuri de facebook, forumuri de discuție și chiar un site gratuit de calcul a pensiei (unde trebuie să introduci foarte multe informații exacte, de tipul: salariul, sporul pe fiecare lună muncită – deci cam 30 de ani de introdus, grupa de muncă, etc.). Astfel de platforme plecate, repet, dintr-o nevoie reală, nu asigură siguranța calculului pensiei, ba dimpotrivă, pot crea confuzii.”, mai spune fostul ministru al Muncii.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Guvernul pregătește măsuri pentru închiderea școlilor. Ce se întâmplă cu părinții care stau acasă cu elevii

Miron Mitrea, critici dure după Congresul PNL: 'Iohannis a câștigat alegerile din PNL cu omul cel mai servil. M-a izbit lașitatea liberalilor'

S-a TERMINAT! Final de drum pentru Gabriela Firea și Florentin Pandele. Cu cine a înșelat-o. ESTE SCANDAL IMENS

Vaccinarea devine obligatorie în România! Florin Cîțu a făcut anunțul :”Va fi introdusă zilele astea...”

Cum se descarcă certificatul digital COVID? Iată pașii pe care trebuie să-i urmați

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies