Vestea momentului pentru PENSIONARI! Se aplică din AUGUST! Cine va ieși mai devreme la pensie

,
pensionari
Românii care ies la pensie cu 13 ani mai devreme.[Sursa foto: PixaBay]

Românii pot ieși la pensie cu 13 ani mai devreme. Despre ce categorie este vorba?


In articol:

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț important pentru românii care vor să se pensioneze cu 13 ani mai devreme. Despre ce categorie de muncitori este vorba?

pensionar
Ce categorie de muncitori se poate pensiona cu 13 ani mai devreme.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vești proaste pentru PENSIONARI! Scad pensiile!

Cine va ieși mai devreme la pensie

Mai multe categorii de angajați care muncesc în termocentrale pe cărbune și în minele de cărbune vor ieși la pensie cu 13 ani mai devreme, deoarece condițiile din acele locații sunt considerate speciale.

Casa Națională de Pensii Publice anunță că după ce modificarea va intra în vigoare, se va aplica doar românilor care urmează sau intenționează să iasă la pensie. 

Citeste si: Pensii 2021. Vestea momentului pentru tineri! Se schimbă contractul de muncă. Ce trebuie să faci dacă vrei bani la bătrânețe

Legea a a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută și va intra în vigoare pe data de 18 august, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

Legea arată că “activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Totodată, Casa Națională de Pensii Publice notează că Legea 197/2021 nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condiții deosebite înainte de 18 august 2021, data la care va intra în vigoare legea. În plus, aceasta nu va duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, potrivit Capital.ro.

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit CNPP, românii care au lucrat cel puțin 25 de ani în termocentrale pe cărbune și în minele de cărbune vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

"Întrucât aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi", se arată în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 108/2020.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarii români! Pensiile s-au MĂRIT masiv! Cand intra in vigoare

Conform Capital.ro, persoanele care au lucrat cel puțin 30 de ani în aceste domenii vor primi, pe lângă reducerea vârstei standard de pensionare, și utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani, la determinarea punctajului mediu anual.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vestea momentului pentru cei vaccinați. Valeriu Gheorghiță a dat detalii importante despre cea de-a treia doză împotriva COVID-19

Klaus Iohannis, la ONU: Trebuie să ne asigurăm cu toţii că restricţiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor omului

Simona Halep îl DISTRUGE pe Smiley! De ce NU l-a vrut la nunta ei sub nicio formă! Ce s-a întâmplat între cei doi

Se schimbă regulile în magazine! Ce va apărea lângă prețul redus al produselor. Se aplică din 2022

Lockdown în România? Florin Cîțu, anunț clar despre carantina generală din toamnă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies