Painea este unul dintre alimentele nelipsite de pe masa romanilor. Anual romanii consuma 82 de kilograme de paine pe cap de locuitor, cu mult peste media europeana, care este de 78 de kilograme pe cap de locuitor.
Nu multi stiu insa ca majoritatea tipurilor de paine vandute in comert sunt toxice, din cauza ingredientelor din compozitie. Iata ce efecte are consumul de paine toxica din comert.
Paine toxica: ce contine painea din comert
Marea majoritate a painii vanduta in comert este bazata pe faina alba care, din cauza modului in care este produsa, nu mai are absolut niciun element nutritiv, multitudinea de vitamine si minerale ramanand in taratele care nu mai sunt folosite.
Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata
Pe langa faina, un studiu facut de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a demonstrat ca in compozitia painii vanduta in multe hipermarket-uri sunt o multime de compusi nesanatosi.
Printre acestia se numara margarina, zahar, lapte praf, zer praf, acid ascorbic, diacetat de sodiu, cisteina, carbonat de calciu, propionat de calciu, guma guar, guma xantan, acid tartric sau glicerina.
Citeste si: Bors toxic: ce tip de bors nu trebuie sa cumperi niciodata! Nu il mai pune in ciorba!
Citeste si: Ingredientul care transforma ciorba in otrava: toata lumea il foloseste
Paine toxica: ce efecte are consumul de paine toxica
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Este bine stiu faptul ca painea ingrasa din cauza faptului ca este o sursa de calorii goale, fara beneficii pentru organism. Painea alba din comert contine si gliadina, un compus ce provoaca dependenta si creste nevoia de consum a carbohidratilor.
Painea din comert nu este indicata diabeticilor deoarece are un indice glicemic foarte ridicat. Painea din comert contine si lectine care, in timp, pot afecta sistemul digestiv din cauza ca impiedica digestia completa.
S-a descoperit ca o parte din painea din comert contine amilopectina de tip A, care creste nivelul colesterolului rau din sange (LDL), dar si grasimea abdominala si nivelul de estrogen. In acelasi timp, drojdia care se pune in paine, combinata cu amidonul din faina, afecteaza ficatul, creierul si sistemul vascular.
Painea contine si acid fitic, un compus care blocheaza absorbtia de minerale si care poate duce in timp la aparitia anemiei. In plus, majoritatea painii din comert este facuta din grau tratat cu pesticide si ingrasaminte chimice, substante care ajung in compusul final.
Alte boli care pot fi provocate de consumul de paine alba: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de cancer, artrita reumatoida, lupusul, scleroza multipla, aproape toate celelalte boli autoimune, anxietate, depresii severe, schizofrenie, dementa, migrene, epilepsie si neuropatie.
Citeste si: Paine facuta in casa, fara dospire, fara framantare. Cea mai simpla reteta de paine
Paine toxica: care este cel mai sanatos tip de paine
Cel mai sanatos tip de paine este painea facuta din grau integral. Iti poti da seama ca o paine este facuta din grau integral uitandu-te la culoarea ei: de regula acestea sunt inchise la culoare, deoarece nu contin aditivi. Painea facuta din grau integral este extrem de bogata in fibre, care ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Un alt tip de paine sanatoasa este painea de ovaz care, datorita fibrelor solubile din compozitie poate reduce nivelul colesterolului rau din organism.
Painea de secara este de asemenea extrem de sanatoasa, avand cel mai mare continut de fibre si nutrienti, dar si o combinatie de fier si vitamina B.
Cu toate acestea, chiar si inainte de a cumpara aceste tipuri de paine, citeste cu atentie eticheta. Verifica lista de ingrediente, numarul lor trebuie sa fie cat mai mic. Atentie la termenul de valabilitate: un termen mare indica prezenta unor compusi nocivi in compozitie.
De asemenea, este indicat ca painea sa contina cel putin 2 grame de fibre si 3 sau mai multe grame de proteina per portie, sa contina mai putin de 4 grame de zahar si sa aiba 0 grame de grasime saturata per portie.