În proiectul de buget pentru acest an al Ministerului Sănătății se regăsește un paragraf conform căruia există intenția unui act normativ ce prevede vaccinarea obligatorie a populației.
Citeste si: Profesorii care refuză vaccinarea, obligaţi să se testeze la fiecare 48 de ore
Campania de vaccinare în România
Devine vacinarea obligatorie în România? Florin Cîțu a făcut un anunţ extrem de clar.
"Este o lege care este în Parlament de trei ani. Nu are nicio legătură cu vaccinarea, campania de vaccinare pe care o avem acum. Nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu, campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Şeful DSU, Raed Arafat, a răspuns la întrebarea dacă vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România. Arafat a spus clar că nu.
"Este legitim că Ministerul Sănătății să se gândească la soluții de sănătate publică. În același timp, știind că există campanii foarte agresive împotriva vaccinării COVID, trebuie să clarificăm că nu spune nimeni că vaccinarea va fi obligatorie" a declarat șeful DSU.
În luna martie, România ar trebui să primească aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin anticoronavirus.
Până la sfârșitul verii, 70% din populație va fi vaccinată, dacă țara noastră primește respectivele doze.În România se vor deschide încă 200 de centre de vaccinare împotriva coronavirusului, de luna viitoare, potivit premierului.
Vaccinarea obligatorie a populației
Prima oară, Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în 2017 de către Guvernul Tudose. Aceasta a fost adoptată de Senat, dar se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Citeste si: Elevii ar putea renunţa la masca de protecţie? Sorin Cîmpeanu: "Nu există obligativitatea purtării măştii"
„ (…) Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul Legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multi-anual de vaccinări şi implicit, un plan multi-anual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în documentul Ministerului Sănătății.