ANPC: România a emis o nouă alertă privind măști de protecție neconforme pentru copii

,
 măști neconforme de protecție
Nouă alertă despre măști neconforme de protecție pentru copii

România a emis o nouă alertă de măşti neconforme pentru copii, vândute pe piață. Despre ce produs este vorba?


In articol:

O nouă alertă a fost emisă de România prin sistemul RAPEX cu privire la măști neconforme de protecție pentru copii, potrivit Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

 măști neconforme de protecție
Măști de protecție neconforme pentru copii

Citeste si: Șapte localități din Ilfov, în scenariul roșu. Când intră restricțiile în vigoare

Măști de protecție neconforme pentru copii

„Alertă transmisă de România prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) pentru produsul mască de protecție nemedicală, de unică folosință, cu 3 straturi pentru copii”, a anunțat vineri ANPC.

Conform informării trimise, produsul marca Disposable Children’s Mask, cu dimensiuni de 175/95 milimetri prezintă riscuri pentru sănătate.

Citeste si: Ministrul Educației, noi informații despre redeschiderea școlilor: „Ultimele date pe care le avem...”

„Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare”, au transmis reprezentanții ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului  a mai mentionat ca produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

 măști neconforme de protecție
Masca de protecție, obligatorie în toate școlile

Masca de protecție, obligatorie în toate școlile

„Regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de Ministerul Sănătății care are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr.

874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Citeste si: Mai purtăm sau nu mască după vaccinare? Ce spune medicul Adrian Marinescu

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască. Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, au transmis cele două ministere în cadrul unei declarații comune. 

Măștile care oferă protecţie sporită 

Potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane făcut public miercuri, purtarea a două măşti suprapuse sau a unei măşti chirurgicale strânse oferă o protecţie sporită contra răspândirii în aer a coronavirusului. 

Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) aminteşte în acest studiu că, masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate şi reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate. 

Citeste si: Masca de protecție, obligatorie și acasă? Sfatul specialiștilor pentru perioada sărbătorilor de iarnă

În ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru reducerea scurgerilor cu o mască de ţesătură suprapusă unei măşti chirurgicale, apoi cu o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.

În timp ce masca chirurgicală fără legătură şi masca din ţesătură nu blochează decât 42% şi 44,3%, respectiv aerosoli dispersaţi de o tuse, combinaţia celor două reprezintă 92,5% protecţie.

 

 

 

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Bilanț coronavirus 12 februarie 2021. Câte persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19?

Useriștii îl iau în râs pe Klaus Iohannis, după eticheta de 'crizatori': ce înseamnă cuvântul în viziunea USR

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Anunț important! Ce trebuie să faci înainte și după vaccinarea anti-Covid?

Decizie de ultim moment! Românii nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2021. Iar studenții ar putea să nu mai beneficieze de reducere la transportul în comun. Anunțul a venit...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies