Pe data de 13 iunie, echipa Kanal D a petrecut, la un grătar, alături de Domeniul Bogdan și a degustat cele mai cunoscute soiuri de vinuri din țară.
Domeniu Bogdan – Vinul de calitate degustat de echipa Kanal D
Pentru a deveni expert în degustare de vin înseamnă să înțelegi aromele și textura, dar, în același timp, este nevoie să faci cunoștință cu vinurile bune.
Reprezentanții Domeniului Bogdan sunt de părere că vinul de înaltă calitate poate fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor naturii, iar acest lucru se poate întâmpla doar cu ajutorul cultivării unor soiuri de struguri de înaltă calitate, cu arome autentice.
Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare activ încă din 1994.
Pe data de 13 iunie, colegii noștri, de la Kanal D, au petrecut alături de Domeniul Bogdan la Barbeque Party. Astfel, aceștia au reușit să afle tainele unei băuturi naturale, de calitate și să deguste din gama largă de vinuri, pusă la dispoziție de una dintre cele mai cunoscute crame din România.
Stéphane Derenoncourt, cel mai cunoscut om în atmosfera rarefiată a marilor vinuri internaționale
Stéphane Derenoncourt nu este un nume atât de cunoscut la noi, dar este binecunoscut în lumea vinurilor internaționale, iar semnătura sa pusă pe sticle provenind din România e de natură să crească vizibilitatea internațională a viticulturii și enologiei din țară.
Acesta are o influență puternică asupra vinurilor din întreaga lumea, numele lui fiind asociat cu nume prestigioase precum: Francis Ford Coppola, Château Canon la Gaffeliere, Château Pavie Macquin, Château Prieuré-Lichine.
Crama din România a reușit să își asocieze numele cu Stéphane Derenoncourt, iar împreună cu echipa sa de specialiști girează vinurile de top la Domeniul Bogdan.
Consultantul francez, alături de cunoscuții săi, au făcut un audit inițial complet în 2022 şi de atunci lucrează îndeaproape cu reprezentanții cramei românești.
Stéphane Derenoncourt a vorbit cu mare entuziasm despre pasiunea sa: “Când încep să lucrez cu un domeniu, primul pas este întotdeauna o fază de diagnosticare. Încerc să definesc o filosofie de producție adaptată locului, apoi să implic echipa, de unde și nevoia de a lua distanță. Întotdeauna am lucrat pe tema geo-senzorialității: mă fascinează să văd diferența dintre două cisterne alăturate, dar care nu provin din aceeași parcelă”. Consultantul francez a mai precizat că: “Acordăm o mare atenție atât viticulturii cât și vinificației, această abordare atotcuprinzătoare ne reprezintă: identitatea unui vin o definim studiind cu atenție locurile în care cresc strugurii și notând cu migală toate detaliile – inclusiv cele ținând de sol și substratul acestuia, orientarea vițelor și microclimatul. Adaptăm seturile de proceduri în funcție de aceste elemente ca să construim ansamblul general de trăsături caracteristice ale fiecărui soi și vin în parte”.
Proprietarul Domeniul Bogdan spune că: “Respectul pentru viață, în toate formele ei, este baza filozofiei noastre: respect pentru natură, pentru pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și, nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre”, este crezul fondatorul domeniului dobrogean, Bogdan Mihalcea. El consideră că strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor naturii, acest mod de cultivare permițând terroir-ului “să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate. Inițiativa noastră este să integrăm agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului”.
Domeniul Bogdan este prima fermă viticolă biodinamică din România
Trebuie precizat faptul că Domeniul Bogdan reprezintă prima fermă viticolă biodinamică din România, care a obținut, în anul 2016, Certificarea de Ecologic din partea Austria Bio Garantie, organism de Inspecție si Certificare activ încă din 1994.
Începând cu anul 2022 domeniul este în curs de certificare Demeter.
Crama românească produce anual 350.000 l de vin, din care 10% este exportată.
Domeniul Bogdan se află în apropiere de satul Peștera, în Denumirea de Origine Controlată Murfatlar, fiind cunoscută ca o zonă cu tradiție de cultivare a strugurilor încă din antichitate.