Cum se manifestă tusea productivă la adulți, dar și când este necesar să mergem la medic. Vezi care sunt remediile naturiste recomandate în cazul tusei productive.

Cum se manifestă tusea productivă la adulți

Tusea este un act involuntar care ajută la eliminarea materialelor străine din căile respiratorii. Deși tusea este un mecanism natural, uneori poate deveni excesivă, deranjantă și posibil periculoasă.

Tusea productivă este tusea cu eliminare de mucus, iar simptomele specifice acestui tip de tuse sunt: febra, nasul înfundat, gât iritat, durere în gât, senzație de apăsare în piept, dificultăți de respirație, drenaj de mucus în gât și disconfort la înghițire, potrivit healthline.com.

Trebuie să consulți un medic specialist atunci când tusea productivă este însoțită de următoarele simptome:

 • dureri de cap
 • oboseală
 • amețeală
 • febră mai mare de 38,5 grade Celsius
 • dificultăți în respirație
 • dificultăți la înghițire
 • dureri intercostale
 • apariția de mucus cu sânge

Care sunt cauzele care provoacă tusea productivă

Tusea productivă poate apărea în urma unor infecții virale sau bacteriene ale căilor respiratorii superioare, adică gripa sau răceala, în cele mai multe cazuri. Însă, tusea mai poate apărea și în urma unor bronșite, pneumonie, BPOC, fibroza chistică sau astm. Chiar și obiceiul nesănătos de a fuma poate declanșa tusea productivă, notează mhmedical.com.

Studiile arată că 1 din 5 persoane din Marea Britanie suferă de tuse acută pe parcursul lunilor de iarnă, iar adulții pot avea episoade de tuse de până la 5 ori pe an.

O analiză sistematică a 18 studii din 12 țări care a implicat în medie 250.000 de pacienți a relevat că tusea este motivul numărul unu pentru consultarea unui medic generalist, potrivit pagb.co.uk.

Remedii naturale pentru calmarea tusei productive

În cazul episoadelor de tuse productivă poți încerca remediile naturale, care au un efect calmant și ajută la starea de bine a organismului. Printre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru calmarea tusei productive sunt: ceaiul de ceapă, ceaiul de plante, mierea cu lămâie, sucul de ridiche neagră, supa de pui, ceaiul de ghimbir și siropul de tuse din plante TheraTuss ProNatural*.

Siropul de tuse are acțiune antioxidantă, contracarând iritația cauzată de radicalii liberi. Produsul previne iritația mucoasei respiratorii prin crearea unui strat protector care limitează contactul mucoasei cu agenți externi și favorizează hidratarea mucusului, permițând astfel eliminarea acestuia.  TheraTuss ProNatural este un dispozitiv medical 100% natural și biodegradabil, fiind adresat și persoanelor cu intoleranță la gluten.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Pentru iritațiile din gât provocate de tusea seacă sau productivă sunt recomandate ceiurile calde cu miere, sucurile naturale, dar și comprimatele de supt TheraTuss Natural, care au în compoziție vitamina C, mușețel, salvie, cimbru de câmp, nalbă mare și mentă. Comprimatele TheraTuss Natural** oferă un efect calmant şi plăcut asupra gâtului, confort respirator, şi susţine apărarea naturală a organismului contribuind la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Cum să previi tusea productivă

Pentru a preveni gripa sau răceala, care este principala cauză a tusei productive, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi, notează healthline.com.

 • spală-te de pe mâini cât mai des
 • clătește cu apă din abundență fructele și legumele, înainte să le consumi
 • scapă de stres, fiindcă acesta îți slăbește sistemul imunitar
 • nu intra în contact cu persoanele care prezintă simptome de gripă sau răceală
 • adoptă un stil de viață sănătos
 • nu fuma
 • odihnește-te mai mult
 • nu folosi telefoanele sau calculatoarele altor persoane la birou
 • fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi
 • hidratează-te

Emoțiile, gândurile și obiceiurile pot schimba predispoziția noastră genetică asupra anumitor boli. Așa că menține-te optimist și trăiește frumos, respectând toate sfaturile de mai sus.

* TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

** TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

Bibliografie:

What Does My Type of Cough Mean

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1088&sectionid=61697703&fbclid=IwAR04gKPRuh5Plyw0E5VSt_AOwKCZ2p3PYTttFUgoW7CmyNlXv7sONcBmwxM

https://www.pagb.co.uk/

https://www.healthline.com/health/wet-cough

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2683&sectionid=225031954&fbclid=IwAR3q2qioJJNsHgzlz_2A29FfQ93FPfxaTQkJBixOikdzsBadTS_i7NUpBW0