Durerea în gât este asociată cu senzațiile de disconfort la înghițire și iritație care se resimt la nivelul faringelui. Afecțiunea apare cu precădere la copii și, în general, nu reprezintă un motiv de îngrijorare dacă se tratează din timp.

Cauzele durerii în gât

Cele mai multe dureri în gât sunt cauzate de virusuri si bacterii, notează cdc.gov. Infecțiile virale care au ca simptomatologie durerea în gât sunt răceala, gripa, varicela, pojarul sau

mononucleoza infecțioasă. În ce privește infecțiile bacteriene care provoacă durerile în gât, acestea sunt infecția cu streptococ, tusea convulsivă sau difteria.

Sfaturi pentru ameliorarea durerilor în gât 

Exceptând antibioticele care pot fi administrate doar cu prescripție medicală, în cazul unor infecții bacteriene, există câteva remedii pe care le poți utiliza acasă pentru a calma durerile în gât.

1. Antiinflamatoare- Reduc inflamația și blochează anumite substanțe din

corp care provoacă umflături și dureri.

2. Comprimate de supt pentru gâtul iritat -  TheraTuss Natural*, comprimate de supt, este un   supliment alimentar format din extract de plante (muşeţel, salvie, cimbru, nalbă mare, mentă) şi vitamina C, special create pentru calmarea naturală a gâtului iritat. Oferă efect calmant şi plăcut asupra gâtului, confort respirator, şi susţine apărarea naturală a organismului contribuind la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Comprimatele de supt pot fi administrate pe parcursul întregii zile de către adulţi şi copii cu vârsta de la 5 ani.

3. Gargara cu apă sărată- Ameliorează durerea în gât si ajută la eliminarea bacteriilor.

4. Consumul de lichide- Ceaiurile de mentă, eucalipt și mușețel ameliorează durerile în gât.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

5. Mierea- Ameliorează durerea în gât, încetinește creșterea microorganismelor patogene și înmoaie mucoasa, eliminând astfel senzația de iritare. 

6. Vitamina C- Stimulează imunitatea.

De cele mai multe ori, durerea în gât trece în câteva zile, fără alte complicații, însă dacă nu se ameliorează după această perioadă, este recomandat să te adresezi medicului. Alte situații în care poți solicita mai multe investigații medicale sunt dacă durerea în gât se agravează, dacă ai febră peste 38 de grade Celsius, dificultăți de respirație, dacă apar urme de sânge în saliva, dacă ai amețeli sau palpitații.

Cum previi apariția durerii în gât

  • Evită contactul apropiat cu persoane care suferă de dureri în gât.
  • Redu cantitatea de tutun. Evită fumul de țigară.
  • Evită schimbările de temperatură.
  • Alimentează-te corespunzător pentru o imunitate puternică, în sezonul rece. Mănâncă fructe și legume.
  • Ia vitamine.
  • Bea multe lichide calde, cu miere și alte plante hrănitoare.

 

*TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

 

SURSE:

Ce face Marius Elisei, la o lună după ce s-a despărțit de Oana Roman: „Sunt gata să fiu fericit”. Bărbatul a apărut pe Internet cu zâmbetul până la urechi

https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies#licorice-root  

https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html  

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635