Cum se transmit virozele respiratorii la copii

,
Cum se transmit virozele respiratorii la copii

Virozele sunt cele mai des întâlnite afecțiuni respiratorii la copii, în sezonul rece.


In articol:

Virozele respiratorii afectează căile aeriene superioare și inferioare și se manifestă de obicei sub forma unei răceli sau gripe, notează msdmanuals.com. Copiii sunt mai predispuși la infecții respiratorii pentru că stau în colectivitate, la grădinițe și școli, unde intră în contact cu alte persoane.

Viroze respiratorii. Cauze. Cum se manifestă la copii

La copii virozele respiratorii se pot manifesta ca infecții de tract respirator superior, precum rinofaringita, laringita, sau infecții de tract respirator inferior, ca bronșiolita sau pneumonia.

Infecțiile se declanșează la copii din cauza a peste 150 de virusuri printre care se numără rinovirusurile, virusul sincitial respirator, enterovirusurile sau tulpini de adenovirusuri. Un minor face în cursul unui an între 6-10 viroze, în timp ce un adult face în medie 2-4 viroze în același interval. Simptomele care se manifestă la copiii cu viroză respiratorie sunt următoarele:

 • Lipsa poftei de mâncare
 • Dificultăți la înghițire
 • Dureri la înghițire
 • Gâtul roșu
 • Nas înfundat
 • Secreții nazale apoase
 • Febra
 • Strănutul
 • Febra
 • Tusea
 • Dureri musculare
 • Dureri de cap

Virozele respiratorii la copii. Cum se ameliorează

Dacă există suspiciunea unei viroze respiratorii la copil, este indicat să vă adresați medicului pediatru. Formele obișnuite de viroză pot fi ameliorate cu picături nazale cu ser fiziologic, pentru fluidificarea secrețiilor nazale și ușurarea respirației, și antiinflamatorii și antitermice dacă apare febra.

Pentru durerile în gât și tusea seacă sau productivă poate fi utilizat siropul TheraTuss ProNatural* de către adulţi şi copii cu vârsta de la 1 an.

Siropul conţine ingrediente 100% naturale, modul lui de acţiune fiind testat şi dovedit ştiinţific în teste in vitro.

Viroze respiratorii. Cauze. Cum se manifestă la copii

TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

Gama TheraTuss vine şi cu TheraTuss Natural**, comprimate de supt cu aromă de zmeură. TheraTuss Natural este supliment alimentar pe bază de plante şi vitamina C, cu efect plăcut şi calmant asupra gâtului, ce contribuie în acelaşi timp la susţinerea apărării naturale a organismului şi la funcţionarea normală a sistemului imunitar. Comprimatele de supt pot fi adminstrate adulţilor şi copiilor cu vârsta de la 5 ani, pe întreg parcursul zilei.

Cum se transmit virozele respiratorii la copii

TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

Dacă simptomele persistă, iar copilul întâmpină dificultăți mari de respirație, pare deshidratat, se învinețește în jurul unghiilor și buzelor ori are febră foarte mare, de peste 38 de grade Celsius, care nu dă semne să revină la normal, este necesar un consult medical amănunțit.

Cum se transmit virozele respiratorii la copii

Apariția virozelor respiratorii este favorizată de sezonul rece, ceea ce înseamnă că frigul, umezeala, schimbările bruște de presiune și temperatură, dar și ceața și vântul sunt factorii principali care duc la frecvența crescută a infecțiilor virale. În ce privește copiii, aceștia sunt mai predispuși la viroze pentru că stau în spații închise, precum grădinițele și școlile, unde contactul cu alte persoane este inevitabil.

Transmiterea virozelor respiratorii se poate face direct, pe calea aerului, prin inhalarea picăturilor de salivă sau secreții nazale, din timpul strănutului sau tusei. De asemenea, contactul direct face referire și la situațiile când un copil contaminat atinge, dă mâna, cu un copil sănătos.

Virozele se transmit și prin contact indirect, atunci când copiii care nu au contractat boala ating obiecte contaminate și nu se spală pe mâini înainte să-și atingă nasul sau ochii.

Cum putem proteja copiii de virozele respiratorii

Există câteva metode de a proteja copilul de virozele respiratorii:

 • Evitarea contactului cu persoane bolnave.
 • Evitarea spațiilor aglomerate sau închise.
 • Spălarea mâinilor timp de minim 20 de secunde, cât mai frecvent.
 • Igienă riguroasă.
 • Dezinfectarea mâinilor.

 

* TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj. 

** TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

 

SURSE:

https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/overview-of-viral-respiratory-infections#v1018675  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152106/  

https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-016-0474-9   

 

Citește-ne pe
Pe aceeși temă:

Cookies