Virozele respiratorii se manifestă la nivelul tractului respirator superior, format din nas, cavitate bucală, faringe, laringe, sau cel inferior, format din trahee, bronhii și bronhiole. Pentru formele ușoare ale bolii, precum răcelile comune, vindecarea nu ar trebui să dureze mai mult de 7-10 zile.  

Cauze. De ce apar virozele respiratorii

Apariția virozelor respiratorii este favorizată de frig, umezeală, schimbări bruște de presiune și temperatură, ceață, vânt și aglomerația din spațiile închise. Toți acești factori duc la frecvența crescută a virozelor respiratorii în sezonul rece, mai ales pentru copii, dar și pentru categoria persoanelor în vârstă sau cu boli cronice.

Deși de cele mai multe ori virozele respiratorii nu reprezintă un pericol pentru viață, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, cum ar fi cazurile unor pacienți care au suferit un transplant de organe sau au alte probleme cardiace, acestea pot fi fatale.  

Ce simptome au virozele respiratorii

Cele mai des întâlnite forme de infecții respiratorii se manifestă prin gripă sau răceală și apar cu precădere iarna și în lunile de primăvară, notează  sahealth.sa.gov.au.  Diagnosticarea timpurie este elementară pentru a putea ține sub control virozele, iar pentru asta trebuie să fii

atent la următoarele simptome:

  • Febră
  • Tuse
  • Secreți nazală(fluidă sau vâscoasă)
  • Strănut
  • Durerile în gât
  • Durerile de cap
  • Durerile musculare
  • Stare de oboseală
  • Starea generală de disconfort

Viroze respiratorii. Tratament

Tratamentul pentru virozele respiratorii diferă în funcție de severitatea simptomatologiei.

Astfel că, o schemă terapeutică poate include medicamente antivirale specifice patogenului, decongestionante nazale, analgezice sau expectorante și antitusive care pot ameliora durerile în gât ori tusea seacă sau productivă. 

Siropul de tuse TheraTuss ProNatural* este un dispozitiv medical ce conţine 100% ingrediente naturale (miere, extract de nalbă mare, pătlagină îngustă şi turiţă mare) şi are triplă acţiune în calmarea în mod natural a tusei seci şi a tusei productive.  Acţiune emolientă – mucoadezivitatea lubrifiază natural gâtul, acţiune calmantă asupra gâtului – proprietăţile antioxidante reduc iritaţia şi acţiune de protecţie naturală, formând o barieră împotriva agenţilor iritanţi. Siropul de tuse este potrivit pentru întreaga familie şi poate fi utilizat în orice moment al episodului tusei de către adulţi şi copii cu vârsta de la 1 an.

Pentru a preveni apariția virozelor respiratorii este recomandată o igienă strictă. Totodată, evitarea spațiilor aglomerate în sezonul rece și vaccinarea antigripală sunt alte metode prin care poate fi redus riscul de contaminare.

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

Cum se transmit virozele respiratorii

Virozele respiratorii se pot transmite prin contact direct sau indirect cu o persoană contaminată. Transmiterea prin contactul direct se poate produce pe calea aerului, atunci când bolnavul tușește sau strănută fără să-și acopere nasul și gura, sau când acesta dă mâna cu un alt om.

Contactul indirect face referire la situațiile când o persoană sănătoasă atinge un obiect contaminat. În acest caz, e necesar să se spele pe mâini sau să se dezinfecteze înainte să-și atingă nasul, gura sau ochii, pentru a nu contracta infecția.

 

* TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

 

SURSE:

https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/overview-of-viral-respiratory-infections#v1018675  

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=192025030&bookid=2129&jumpsectionID=192025067&Resultclick=2#1159154918  

Ce reguli anti-COVID-19 ar putea fi introduse în România după ce numărul cazurilor a ajuns la 3.700

https://www.cdc.gov/oralhealth/infectioncontrol/faqs/respiratory-hygiene.html  

https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/conditions/infectious+diseases/viral+respiratory+infections/viral+respiratory+infections+-+including+symptoms+treatment+and+prevention