Ce este tusea seacă. Care sunt cauzele și simptomele care duc la apariția acestui tip de tuse, dar și cum o poți calma.

Ce este tusea seacă?

Tusea este un mecanism defensiv, natural și necesar, care ajută la eliminarea materialelor străine din căile respiratorii, cum ar fi alimente sau iritanți. Totodată, ajută și la eliminarea mucusului din căile respiratorii.

Tusea seacă este asociată cu prima etapă de apariție a tusei după răceală, atunci când nu se produce mucus, în timp ce tusea productivă este asociată cu stadiul mai întârziat al apariției tusei după răceală,

atunci când se produce mucus.

Tusea seacă nu este o afecțiune în sine, ci un semn de protecție a plămânilor. Însă, deși tusea este un mecanism natural, uneori poate deveni excesivă, deranjantă și posibil periculoasă.

Tusea seacă, cauze și simptome

Tusea seacă este cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare, adică cavitatea nazală, gât și laringe. Printre principalele cauze care provoacă tusea seacă se numără: o infecție virală a tractului respirator superior, o alergie, bronșită, astm, sindromul de reflux gastroesofagian, poluarea aerului sau fumatul, potrivit healthline.com.

Tusea seacă se manifestă prin următoarele simptome:

 • lipsa expectorației în timpul tusei
 • senzația de gâdilat în gât
 • se declanșează mai puternic în aer liber sau în timpul vorbirii
 • se simte mai mult la nivelul gâtului decât în piept
 • poate deveni mai puternică noaptea
 • este dificil de controlat

Este necesar să te adresezi medicului specialist dacă: tușești cu sânge, ai o respirație șuierătoare, te confrunți cu episoade de tuse în timpul nopții, ai o tuse inexplicabilă

care durează de mai bine de 3 săptămâni, te simți obosit, ai febră sau scazi în greutate fără un motiv anume, informează healtline.com.

Ce afecțiuni poate ascunde tusea seacă

În cazul în care tusea seacă persistă mai mult de trei săptămâni, cauza ar fi o afecțiune medicală nedescoperită precumcele de mai jos, informează healthline.com.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

 • astm
 • boli de inimă
 • afecțiuni pulmonare
 • cancer de plămâni
 • tuberculoză
 • tuse convulsivă (măgărească)

Cum poți calma tusea seacă

Printre cele mai eficiente remedii naturale menite să calmeze tusea seacă și iritația din gât sunt: mierea de albine, ridichea neagră, plantele medicinale, precum mentol, eucalipt, dar și siropul de tuse din ingrediente naturale TheraTuss ProNatural*, care calmează în mod natural tusea seacă și productivă. 

Pentru iritațiile din gât provocate de tusea seacă sau productivă sunt recomandate ceiurile calde cu miere, sucurile naturale, propolisul, ghimbirul, mugurii de pin, gargara cu apă sărată, laptele cald, dar și comprimatele de supt TheraTuss Natural**, care au în compoziție vitamina C, mușețel, salvie, cimbru de câmp, nalbă mare și mentă. Comprimatele de supt pot fi administrate pe parcursul întregii zile de către adulţi şi copii cu vârsta de la 5 ani.

* TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

** TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

Bibliografie:

What Causes a Dry Cough?

https://www.healthline.com/health/dry-cough?fbclid=IwAR25yadHXSnToEbYAFr3jxfaz1U2dcuOZ_d_ZdkaFQt40Bc4EELJEy46OwM

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2683&sectionid=225031954&fbclid=IwAR3q2qioJJNsHgzlz_2A29FfQ93FPfxaTQkJBixOikdzsBadTS_i7NUpBW0

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1088&sectionid=61697703&fbclid=IwAR04gKPRuh5Plyw0E5VSt_AOwKCZ2p3PYTttFUgoW7CmyNlXv7sONcBmwxM