Juraj Cintula: „Nu am vrut să-l omor pe Robert Fico, doar să-l rănesc”. Atacatorul și-a exprimat scuzele în mod public

Autor: Andrei Costanda

Juraj Cintula a declarat că a vrut doar să-l rănească pe Robert Fico.

Sursa: Sky News

Juraj Cintula, atacatorul premierului slovac Robert Fico, susține că nu a dorit să-l omoare, ci doar să-l rănească, și își exprimă regretele și dorința de a-i cere scuze.

Juraj Cintula, bărbatul în vârstă de 71 de ani, care a fost implicat în atacul armat asupra premierului slovac Robert Fico, a făcut noi declarații, afirmând că nu a avut intenția de a-l omorî pe liderul guvernului și că regretă profund gestul său. Acesta a declarat că voia doar să-l rănească pe Fico, nu să-l ucidă, și își dorește să-i ceară scuze acestuia.

Premier Slovaciei a fost împuscaș de patru ori

Incidentul a avut loc miercurea trecută, în orașul Handlova, situat în centrul Slovaciei, unde Robert Fico saluta susținătorii după o ședință de guvern. În timpul acestui eveniment, Fico a fost împușcat de patru ori de Cintula, fiind grav rănit. Premierul a fost transportat de urgență la un spital din Banska Bystrica, unde a fost operat de două ori. Conform informațiilor furnizate de instituția spitalicească, starea lui Fico rămânea „gravă, dar stabilă” joi.

Juraj Cintula a fost arestat imediat după atac de către gărzile de securitate ale premierului și a fost ulterior plasat în detenție preventivă de către un tribunal slovac, sub acuzația de tentativă de omor cu premeditare. Poetul slovac a explicat că motivul atacului său a fost nemulțumirea față de politica guvernului condus de Robert Fico.

Citește și: Detaliul controversat ce a atras atenția la pomenirea de 40 de zile a lui Mădălin Păduran: ,,Ne-ai rupt inimile în bucăți”. Imagini copleșitoare de la mormântul tânărului

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Bărbat împușcat de polițiști după ce i-a alergat cu toporul! Totul s-a petrecut într-un mic sat din județul Iași

Juraj Cintula regretă cele întâmplate

În decizia redactată de judecătorul Roman Puchovsky, și transmisă sub formă anonimizată agenției AFP de către purtătoarea de cuvânt a Tribunalului penal specializat din Pezinok, Katarina Kudjakova, se precizează că Cintula și-a exprimat regretul pentru faptele sale și a dorit

să prezinte scuze premierului. Conform documentului, Cintula a menționat în timpul interogatoriului că a vizat intenționat partea inferioară a torsului lui Fico, dorind doar să-l rănească.

„A repetat că nu voia să-l omoare, ci voia să-l rănească, că a ţintit partea de jos a torsului şi că, potrivit lui, l-a atins în partea de jos a torsului”, a scris judecătorul.

Nemulțumirile lui Cintula față de guvernul lui Fico includ desființarea biroului procurorului special, atacurile contra media, stoparea ajutorului militar pentru Ucraina și politica față de Uniunea Europeană. Judecătorul Puchovsky a menționat că, potrivit declarațiilor atacatorului, acesta își dă seama că a acționat într-un mod inacceptabil și că nu ar fi trebuit să rănească victima. Cintula a adăugat că, în loc să recurgă la violență, ar fi trebuit să-i ofere premierului o carte pe care o pregătise pentru el.

Acest atac asupra premierului Robert Fico a generat un val de reacții în Slovacia și a atras atenția presei internaționale. În timp ce Fico rămâne sub supraveghere medicală strictă, starea sa fiind monitorizată constant, autoritățile slovace continuă investigațiile pentru a înțelege pe deplin motivațiile și circumstanțele care au dus la acest incident dramatic.