Ce români vor putea ieși la pensie înainte de termen? Ce meserii vor fi încadrate la condiții speciale

,
categorii-pensie-mai-devreme

Ce români se vor putea pensiona înainte de termen?

[Sursa foto: Istock]

După mai multe schimbări aduse sistemului de pensii, unele noi continuă să apară. Noi categorii de angajați se vor putea pensiona mai devreme și, în acest sens, prima propunere a fost deja înregistrată.


In articol:

O nouă categorie de angajați va putea ieși la pensie mai devreme. Dacă două propuneri legislative, ce au fost înregistrate de curând la Senat, vor trece de votul Parlamentului, legea pensiilor se va schimba din nou.

Săptămâna trecută, prima propunere legislativă a fost deja înregistrată la Senat.

Aceasta vizează introducerea în lista din Anexa nr.2 a Legii 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice a activităților: de sortare, de preparare a minereurilor și de sfărâmare și de expediere a acestora.

În prezent, în ceea ce privește minereurile, doar filtrarea, măcinarea și flotarea sunt luate în calcul și sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, conform romaniatv.net.

Mai mult decât atât, manipularea mărfurilor explozive, cocseria și sectorul chimic al acesteia, prepararea minereurilor, încărcarea în corfe a materiei prime, activitatea de forjare, zidarii-șamotori, perforarea, forarea și împușcarea materialului derocar în cariere vor fi și ele încadrate la condiții de muncă speciale, iar cei care le exercită se vor putea pensiona mai repede.

Citeste si: Angajările la stat, suspendate de la 1 iulie 2022. Ce domeniu face excepție

De asemenea, există și o a doua propunere legislativă care a fost pusă în dezbatere și vizează asigurarea, pentru cei care au lucrat în condiții speciale sau în grupa I de muncă, a unui cadru legal unitar. Această propunere înseamnă, mai exact, eliminarea condiției din Legea 263/2010 în ceea ce privește vechimea în muncă minimă în grupa I sau în condiții speciale.

categorii-pensie-mai-devreme

Ce români se vor putea pensiona înainte de termen?

[Sursa foto: Istock]

Persoanele care au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune ies mai repede la pensie

Potrivit unui act normativ a cărui promulgare a fost făcută de către Klaus Iohannis, cei care au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile care au produs energie electrică se pot pensiona mai devreme.

„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, au precizat cei care

au inițiat proiectul, conform playtech.ro.

„De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea, după ce proiectul de lege va intra în vigoare.

Citeste si: Pensia din luna iulie 2022, majorată cu 700 de lei. Cum pot intra pensionarii în posesia ajutorului financiar acordat de stat

Dacă, în urma recalculării, vă reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, vă fi păstrat cuantumul mai avantajos”, declară avocatnet.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Marius Budăi cere adoptarea salariului minim european și în România, spunând că există riscul de a pierde „toată resursa umană”

Franța începe vaccinarea contra variolei maimuței: 'În comunitatea gay există o realitate a întâlnirilor ușoare'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Marcel Ciolacu vrea ca angajații cu salarii mici să beneficieze de mai mulți bani, considerând că este „datoria statului” să ajute

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies