„Așa mi-a fost scris, să îi îngrop”. Clipele de durere ale unui tată din Siria care și-a găsit copiii decedați sub dărâmături

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 feb 2023, 14:31

Regimul de la Damasc este într-o situație disperată și a cerut ajutor și Uniunii Europene

Sursa: Observatornews.ro, twitter

Cutremurul din Siria și efectele devastatoare ale celor din Turcia continuă să facă ravagii și să ucidă mii de oameni. Strigătele de ajutor ale oamenilor sunt, de multe ori, fără putință, iar durerea resimțită de părinții care își pierd copiii este inimaginabilă.

Siria este într-o situație disperată. Izolată politic din cauza războiului și cu

granițele închise din același motiv, este aproape imposibil ca sirienii să primească ajutor după cutremurul care a devastat țara.

Siria cere ajutor după cutremur

Regimul de la Damasc este într-o situație disperată și a cerut ajutor și Uniunii Europene. România a trimis, deja, echipe de salvatori în Turcia, care au dat rezultate, și a promis că va trimite ajutor și în Siria.

„Oameni buni, oamenii sunt sub pământ, nu are cine să ne ajute, nu avem cu ce să îi scoatem, veniti prieteni că nu avem pe nimeni, nu avem unelte, familii întregi sunt sub pământ şi sunt încă vii şi nu reuşim să îi scoatem!”, a spus un sirian.

Un al sirian, tată a doi copii, îi ține în brațe, după ce i-a recuperat de sub dărâmături, dar fără suflare: „Așa

mi-a fost scris, să îi spăl și să îi îngrop. Martirii cei dragi lui Dumnezeu”, a spus acesta, conform observatornews.ro.

„Sufletul meu. Mi-ai rupt inima, puiule, mi-ai rupt inima, iubire”.

Citește și: „Spune-mi dacă ești pe undeva, pe aici”. Un bărbat din Turcia își caută cu disperare mama, printre ruinele lăsate în urmă de cutremure

O fetiță este scoasă în viață de sub moloz, dar, întrebată dacă mai este cineva acolo, dă un răspuns ce îți taie respirația: „Mama mea și surorile mele, dar sunt morți toți”.

Citește și: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea

Consecințele războiului din Siria se văd cel mai dur acum, după război

Omar Mohsen, președintele comunității Siria Liberă, susține că tot ceea ce se întâmplă este un „blestem”. Sirienii suferă de mulți ani din cauza lipsei utilităților, a energiei electrice, dar și a altor resurse ce sunt necesare pentru un trai decent și pentru a ajuta oamenii care au nevoie.

Printre persoanele afectate acum se numără și persoane care au fost greu încercate de război: Sunt refugiaţi care au venit din alte oraşe  din înteriorul Siriei, au fugit din clădiri dărâmate, din oraşe care au fost de tot dărâmate cu război, avioane.

Sunt refugiaţi în oraşele de nord unde a doua oară s-a repetat blestemul. A doua oară când nu mai au unde să trăiască”.

Un nou cutremur a fost înregistrat în Turcia. Seismul s-a simțit în alte trei țări

Citește și: Un copil de cinci ani din Siria a fost scos de sub dărâmături, după ce salvatorii i-au văzut degetele de la un picior printre dărâmături

Unii oameni nici nu mai știu de câte ore nu au mai dormit și au fugit în orașele în care există corturi improvizate, pentru a avea unde să se adăpostească. Zona de nord este cea mai afectată, fiind cea mai apropiată de epicentrul cutremurului din Turcia.

Regiunea siriană respectivă este disputată de regimul de la Damasc și de rebelii sirieni, iar ajutoarelor nu le sunt permise să ajungă în zonele afectate, ceea ce face ca lucrurile să fie și mai greu de rezolvat.

 


Cu lacrimi în ochi, îndrăgita artistă Matilda Pascal Cojocărița a făcut destăinuiri tulburătoare, la 40 de întrebări, despre reproșurile dureroase ale fiului ei pentru că i-a dus dorul în perioada copilăriei lui.