Șoferii care vor depăși limita de viteză se vor alege cu mașina confiscată. Permisul de conducere va fi și el suspendat pentru o jumătate de an

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 dec 2022, 18:26

Șoferii care vor depăși limita de viteză se vor alege cu mașina confiscată. Permisul de conducere va fi și el suspendat pentru o jumătate de an

Sursa: pexels

Schimbări importante în Codul Rutier. Șoferii care vor conduce cu o viteză mai mare decât cea legală se vor alege cu mașina confiscată și cu permisul suspendat pentru șase luni.

Conform unui proiect de lege al parlamentarilor liberali, cine va conduce cu mai mult de 100 de kilometri de cât este prevăzut va rămâne fără mașină, timp de șase luni.

Șoferii care vor depăși limita de viteză se vor alege cu mașina confiscată

Șoferii care vor depăși viteza legală cu mai mult de 100 de km vor avea de suportat consecințe mai serioase ale faptelor acestora.

Parlamentarii liberali au înaintat un proiect în care sunt precizate atât confiscarea autovehiculului timp de șase luni, dar și confiscarea certificatelor de înmatriculare, tot pentru șase luni.

Mai mult decât atât, dacă, în perioada în care autovehiculul în circulație va fi depistat în circulație, în perioada ridicării certificatului de înmatriculare, poliția va avea dreptul să îl confiște și să îl valorifice.

Noile pedepse sunt asemănătoare cu cele care se regăsesc, în prezent, în alte țări, printre care se numără: Marea Britanie, Franța, Olanda, Austria și Elveția.

Citește și: Un muncitor feroviar a căzut pe șine, după ce un cablu electric sub tensiune a căzut peste el. Momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere

De asemenea, dacă, în primele șase luni de când permisul de conducere a fost restituit, șoferul respectiv va conduce, din nou, cu peste 100 de km decât limita impusă, perioada de suspendare a dreptului de a conduce va fi majorată cu încă 30 de zile.

Poliția Rutieră va ridica mașinile parcate pe trotuar

Poliția Rutieră putea să ridice doar mașinile care se aflau pe carosabil, dar, acum, au și posibilitatea de a le ridica pe cele staționate neregulamentar și pe trotuar.

Legea care permite acest lucru a fost promulgată pe data de 15 noiembrie, după ce, în luna octombrie, a trecut de Parlament.

Conform actului normativ, ridicarea acestora se poate face, în special, atunci când mașinile parcate neregulamentar pun în pericol viața pietonilor  și când pot să creeze situații de pericol pentru cei care participă la trafic.

„În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, este precizat în expunerea de motive.

Cine este Rodica, femeia din Satu Mare care a fost omorâtă de un șofer beat. Greșeala fatală care a lăsat doi copii fără mamă

„Art. 64.- (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

Citește și: „Mergem înainte, pe verde”. Ce mașină conduce Culiță Sterp, după ce și-a avariat bolidul în urma accidentului

Art. II.- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”, sunt anunțate ca fiind noile modificări.

 


Cookies