Sfântul Andrei 2022. De ce nu se dă nimic cu împrumut de Sfântul Andrei și ce trebuie să facă toți copiii pe 30 noiembrie

Author: Amalia Georgescu

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei

Sursa: Captură YouTube

Sfântul Andrei este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe data de 30 noiembrie 2022. Iată de ce nu se dă nimic cu împrumut în această zi, dar și ce alte tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă pe 30 noiembrie.

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 30 noiembrie.

Iată de ce nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, ce trebuie să facă copiii și care sunt cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții.

Sfântul Andrei 2022. De ce nu e bine să dai lucruri cu împrumut? 

De sărbătoarea Sfântului Andrei se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că pe 30 noiembrie, atunci când Sfântul Andrei este prăznuit în calendarul creștin ortodox, oamenii nu ar trebui să dea lucruri cu împrumut.

Ziua Sfântului Andrei mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua lupului. În trecut se credea că pe 30 noiembrie, lupul era mai sprinten decât de obicei și putea provoca tot felul de pagube oamenilor. Astfel, pentru a se feri din calea lui, oamenii nu plecau la drum, nu măturau, nu duceau gunoiul și nu dădeau nimic cu împrumut pe 30 noiembrie. Această tradiție s-a păstrat și în zilele noastre și se spune că nu e bine ca în această zi să fie date lucruri cu împrumut pentru a nu alunga norocul din casă. 

Mai mult decât atât, deși în zilele de sărbătoare se face și pomenirea morților, în trecut, oamenii nu dădeau de pomană de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, tot de teama lupilor. Cu toate acestea, cei care vor să dea de pomană în această zi trebuie să știe că se pot împărți doar alimente de post și preparate din pește. Sărbătoarea Sfântului Andrei pică în Postul Crăciunului 2022, iar pe 30 noiembrie se face dezlegare la pește.

De Sfântul Andrei, pentru că este sărbătoare cu cruce roșie, oamenii nu au voie să muncească, să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă ordine în gospodărie. Este o zi pe care ar trebui să o dedice rugăciunii, familiei și odihnei. Se spune că cei care muncesc pe 30 noiembrie vor avea parte de ghinion și se pot îmbolnăvi.

Citește și: Vremea de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022. Cum va fi vremea în minivacanța programată la finalul lunii noiembrie

Citește și: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce este bine și ce este de rău augur să faci pe 30 noiembrie

Mesaje, urări și felicitări de 1 Decembrie 2022. Ce le poți transmite românilor din străinătate de Ziua Națională a României

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce trebuie să facă toți copiii pe 30 noiembrie? 

O altă tradiție mai puțin cunoscută, dar care încă se respectă de Sfântul Andrei, este ca pe data de 30 noiembrie, toți copiii să pună o crenguță de copac roditor în apă. Aceasta se lasă în apă până de Anul Nou pentru a înflori. Apoi, copiii folosesc această crenguță pe post de sorcovă și merg la casele oamenilor pentru a le face urări. Este un obicei despre care se spune că aduce noroc, belșug și împlinirea tuturor dorințelor.

Deși există o multitudine de obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei, cel mai cunoscut obicei este cel legat de semănatul grâului. În ziua de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, se pune grâul la încolțit într-un vas. Până de Anul Nou, vasul trebuie să stea lângă fereastră, ca să aibă parte de lumină și trebuie udat în mod constant. În noaptea de Revelion, persoana care va avea grâul cel mai mare se spune că va avea parte de un an îmbelșugat, cu foarte multe realizări. Grâul încolțit se pune pe masa de sărbătoare pentru a atrage norocul și belșugul. 

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei 2022. Felicitări și urări originale. Cum să le spui celor care poartă numele de Andrei, Andreea „La mulți ani!” de ziua numelui, într-un mod deosebit

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies