De Sfântul Andrei 2022 îți poți afla ursitul. Ce ritualuri trebuie să parcurgă fetele și femeile pentru a-și afla alesul

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 15 nov 2022, 15:08

Cum să îți visezi ursitul în noaptea de Sf Andrei

Sursa: Pixabay

Sfântul Andrei 2022, noaptea în care îți poți afla ursitul. Ce trebuie să facă fetele și femeile în noaptea sfântului Andrei pentru a-și afla alesul. Obiceiuri și ritualuri în „noaptea când cerurile se deschid”.

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, potrivit calendarului ortodox.

Sf Andrei 2022 pică anul acesta într-o zi de miercuri, zi marcată cu cruce roșie în calendarul creștin.

Ce trebuie să facă toate fetele și femeile nemăritate care vor să-și afle alesul în noaptea dinspre 29 spre 3o noiembrie. Ritualuri și obieiuri care se fac în Noaptea de Sânandrei ca să-ți apară în vis bărbatul care îți este sortit. 

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei 2022. Îndepărtează bolile și te ferește de toată răutatea

Ce trebuie să pună sub pernă fetele nemăritate în noaptea Sf Andrei 2022 

În jurul  sărbătorii Sfântului Andrei   stau o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții, iar multe dintre ele pornesc din convingerea populară că noaptea Sf Andrei este noaptea vrăjilor și a farmecelor, noaptea când ies strigoii, iar animale pot vorbi. 

Astfel, de-a lungul vremii, oamenii au creat ritualuri menite să îi ferească de spiritele rele, să țină primejdiile departe de ei, dar și obiceiuri și superstiții care au legătură cu aflarea ursitului și apariția în visele fetelor tinere și nemăritate a celui care le este sortit. 

Potrivit acestor tradiții, există anumite metode prin care fetele care doresc să se căsătorească pot grăbi acest lucru dacă, în noaptea Sf Andrei, „noaptea când cerurile se deschid”, urmează cu sfințenie anumite ritualuri învățate din moși- strămoși. 

fetele care vor să-și afle ursitul și dacă urmează să se căsătorească anul viitor, trebuie să pună sub perna pe care dorm în noaptea Sf Andrei 41 de boabe de grâu.

Dacă în „noaptea când cerurile se deschid” fetele visează că cineva le ia grâul de sub pernă, tradiția spune că măritișul e aproape. 

Un alt obicei care se practica în noaptea Sfântului Andrei de către fetele singure care voiau să afle cum arată chipul băiatului care le este sortit are legătură cu busuiocul. Astfel, un fir de busuioc din buchetul cu care preotul sfințea casele credincioșilor se păstra de către fetele nemăritate, iar în noaptea de Sfântul Andrei îl legau cu ață roșie și îl puneau sub pernă, având convingerea că cel pe care îl visau în acea noapte le este cel sortit. 

Citește și: Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei 2022. Este simbolul vieții care biruiește moartea. Previziunea pe care o face pentru Noul An

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Cum să îți visezi ursitul în noaptea de Sfântul Andrei 2022 

Unul dintre cele mai cunoscute ritualuri ca să-ți apară în vis, în noaptea Sf Andrei, cel care îți este sortit, este „ turtuca de Andrei”  (turta sfântului Andrei).

Aceasta turtă se prepară în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei şi este o turtă specială ce capătă atribute magice. 

Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumatat pusă în ştergar sub pernă până dimineaţă. Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. 

Ingrediente: 500 g făină 250 ml apă călduţă, 25 g drojdie, o linguriţă sare (sau mai multă pentru a respecta tradiţia), ulei pentru prăjit (opţional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită).

Cum se prepară turtuca de Sf Andrei 

Se înmoaie drojdia în apă călduţă şi se amestecă bine. Într-un castron se pune făina, se face o groapă şi se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puţină făină şi se lasă la crescut 30 minute. După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină şi sare până ce se obţine un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână.

Se presară aluatul cu făină, se netezeşte şi se lasă să mai crească, 40-50 de minute până şi-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 turte rotunde şi subţiri. Fiecare turtucă se prăjeşte în ulei sau se coace în cuptor.  Pentru a-i păstra gustul tradiţional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar. 

Ritualul oglinzilor. În noaptea Sf Andrei îți apare chipul bărbatului sortit 

Un alt obicei popular printre tinerele fete în noaptea Sfântului Andrei  este şi „ metoda oglinzilor”. 

Rugăciune Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci pe 30 noiembrie

Un obicei străvechi menţionează că fetele nemăritate care îl urmează întocmai pot vedea frânturi din viitorul lor în dragoste, dar şi chipului celui sortit. Prin urmare, fata dezbrăcată până la brâu şi cu părul despletit trebuie să se aşeze între patru oglinzi dispuse paralel, două câte două.

În fiecare mână trebuie să ţină câte o lumânare şi să privească cu atenţie în oglinda din faţă. Cu inima curată, îl invocă pe sfântul Andrei pentru a o ajuta în dragoste şi pentru a-i arăta chipul celui hărăzit să-i fie soţ. Conform tradiţiei, în oglinda din spate ar trebui să vadă secvenţe din viitor, dar şi pe cel care-i va fi soţ, scrie ziarulunirea.ro. 

 

 


Asiye se află în pericol de moarte atunci când este rănită în confruntarea dintre Tayfun și Omer. Vezi online live episodul 51 al serialului “Totul pentru familia mea”

Episodul 51 al serialului turcesc „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.

Cookies