Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei 2022. Este simbolul vieții care biruiește moartea. Previziunea pe care o face pentru Noul An

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 11 aug 2023, 03:55

Când se pune grâu la încolțit Sf Andrei 2022

Sursa: Pinterest

Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei 2022. Care este semnificația acestui obicei și cum va fi Noul An, potrivit grâului care va încolți.

Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei 2022, dar și ce previziuni pentru Noul An poate să aducă cerul în noaptea de Sântandrei, potrivit superstițiilor și obiceiurilor din bătrâni.

Cum se pune grâul la încolțit, dar și care sunt cele mai vechi tradiții, obiceiuri și ritualuri care-i leagă pe români de sărbătoarea Sfântului Andrei

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Andrei 2022. Ce se pune sub perna pe care dormi în noaptea Sf Andrei

Când se pune grâu la încolțit de Sf Andrei 2022 

În tradiția populară, Sfântul Andrei este cel care închidea vechiul an și făcea trecerea către noul an, de aceea noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie (data la care se sărbătorește Sf Andrei) a avut întotdeauna o semnificație aparte.

Tradiția populară spune că anumite semne din noaptea de Sf Andrei prevestesc cum va fi Noul An.

Una dintre superstițiile referitoare la previziunea pe care noaptea de Sântandrei o face pentru Noul An are legătură cu cerul și cum arată acesta în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. „Cititorii în stele” observau cerul în noaptea de Ovidenie sau de Sântandrei și noroceau anul, prevestind dacă va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dacă va fi pace sau război.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un alt obicei care se făcea pentru prevestirea noului an și care s-a păstrat până în zilele noastre are legătură cu grâul care se pune la încolțit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, imediat după miezul nopții, așa cum făceau bătrânii în trecut.

Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția populară, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.

Grâul care se pune la încolțit de Sf Andrei va aduce noroc și belșug în casă și, în funcție de cum va încolți și va crește acesta până la Crăciun, așa va fi și noul an al celui care l-a plantat în noaptea de Sântandrei, atunci când de practică acest obicei. 

Citește și: Cine este Sfântul Andrei, sărbătorit de credincioși pe 30 noiembrie 2022. Viața Apostolului care a devenit Ocrotitorul României

Cum se pune grâul la încolțit de Sf Andrei 2022

Grâul la încolțit de Sf Andrei 2022 se pune în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie 2022, noaptea de Sântandrei.

Grâul de Sf Andrei 2022 se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul. Este important ca fiecare membru al familiei să aibă propriul vas și, de asemenea, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit în noaptea Sfântului Andrei.

Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină, de exemplu pe pervazul geamului, și să stea într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat. De asemenea, este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Ce înseamnă dacă visezi GRÂU 

Simbol al prosperităţii, al hranei asigurate, al abundenţei, al germinaţiei, grâul din vis este o imagine pozitivă. Simbol al renaşterii, al învierii, căci bobul de grâu pus în pământ încolţeşte în primăvara viitoare. Întotdeauna astfel de vise trebuie traduse ca un semn de bogăţie, ce anunţă sănătate, o stare de bine, reuşite. A zări un lan de grâu prin care ne putem plimba nu poate să fie decât un semn bun, potrivit vise.ro.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!