Sfântul Andrei 2022, tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce este bine să faci și ce lucruri sunt interzise pe 30 noiembrie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 nov 2022, 13:32

Sfântul Andrei, prăznuit pe data de 30 noiembrie 

Sursa: captura youtube

Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Sfântul Andrei 2022.

Sărbătoarea

Sfântului Andrei este una încărcată de semnificație, astfel că pe 30 noiembrie 2022 se respectă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este bine să faci de Sfântul Andrei și ce lucruri sunt interzise?

Sfântul Andrei 2022. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri

Sfântul Andrei este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 30 noiembrie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului

2022, iar în fiecare an, credincioșii o tratează cu maximă seriozitate și respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții, cele mai multe fiind vechi de sute de ani. 

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor, acesta fiind motivul pentru care sărbătoarea este atât de importantă pentru poporul român. Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru, cei doi fiind ucenicii lui Iisus Hristos. Sfântul Andrei a predicat în Scytia si Asia Mică.

Deși nu se cunoaște anul morții sale, este cunoscut faptul că Sfântul Andrei a murit după ce a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”. Sfântul Andrei a fost un mare apărător al credinței, a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu, iar pentru credința sa, acesta este sărbătorit în fiecare an, pe data de 30 noiembrie.

Pentru români, sărbătoarea Sfântului Andrei este atât de importantă, încât ziua de 30 noiembrie este

inclusă pe lista liberelor legale.

Citește și: Mesaje, felicitări și urări originale de Sfântul Andrei. Cum să le spui celor care poartă numele de Andrei, Andreea „La mulți ani!” de ziua numelui, într-un mod deosebit

Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei 2022? 

De Sfântul Andrei, creștinii ortodocși au mai multe interdicții. Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se muncește, astfel că sunt interzise toate activitățile în gospodărie. Nu se spala rufe, nu se calcă, nu se face curățenie. În popor se spune că pe 30 noiembrie nu se mătură, nu se duce gunoiul și nici nu trebuie folosit pieptănul, iar cei care vor face acest lucru riscă să aibă parte de necazuri. Lupii se vor apropia de casa lor, iar ei vor fi în primejdie.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tradiția spune că își fac apariția strigoii. Astfel, se crede că pentru a se proteja de strigoi, oamenii trebuie să ascundă coasele și măturile, având în vedere că strigoii pot călători cu ajutorul lor.

De Sfântul Andrei nu este bine să te cerți sau să plângi și se spune că cei care fac acest lucru vor avea parte de ghinion întregul an.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei, animalele capătă glas omenesc, însă oamenii nu ar trebui să le asculte. Există o superstiție care spune că cei care ascultă glasul lor vor muri.

Citește și: Ce trebuie să faci în ajun de Sfântul Andrei 2022. Obiceiurile care se respectă pe 29 noiembrie și care țin relele la distanță

Ce e bine să faci de Sfântul Andrei? Obiceiurile care aduc noroc  

Pentru a se proteja de strigoi și de forțele răului, românii obișnuiesc să mănânce usturoi sau să își ungă ușile și ferestrele cu un cățel de usturoi. Se spune că spiritele rele sunt alungate de mirosul de usturoi.

Noaptea de Sfântul Andrei este una magică, iar pentru a avea noroc, fetele urmează un ritual cu ceșcuțe de apă. Tradiția spune că trebuie să măsoare nouă ceșcuțe cu apă și să le pună într-un vas pe care mai apoi să îl așeze sub o icoană. A doua zi dimineață, folosind aceeași ceșcuță, fetele trebuie să măsoare din nou apa.  Dacă pe fundul vasului mai rămâne apă, atunci se spune că vor avea parte de foarte mult noroc, în schimb, dacă nu vor reuși să pună apă în ultima ceșcuță, atunci nu vor avea parte de noroc.

Pentru a-și visa ursitul, fetele nemăritate trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei vor visa că cineva vrea să le ia grâul, atunci este semn că se vor mărita.

Tot de Sfântul Andrei, fetele fac un colac, iar în mijlocul lui pun un cățel de usturoi. Colacul se pune într-un loc călduros și se spune că dacă după o săptămână încolțește usturoiul, atunci fata va avea noroc, dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci va fi urmărită de ghinion. 

Calendar Ortodox 3 decembrie 2022: Ce mare sfânt al românilor este sărbătorit sâmbătă! Rugăciunea care aduce pace și mare milă

Pe 30 noiembrie, cea mai importantă tradiție este cea legată de semănatul grâului. Se spune că fiecare persoană din casă trebuie să pună grâu într-un castron de Sfântul Andrei, iar apoi, recipientul trebuie pus pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină. Grâul trebuie îngrijit cu grijă și udat. În noaptea de Revelion, persoana care va avea grâul cel mai mare, aceea va avea parte de un an nou îmbelșugat, cu mult noroc și foarte multe realizări. 

Grâul este un simbol al norocului, al belșugului și din acest motiv se pune la încolțit de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. 

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei 2022. Îndepărtează bolile și te ferește de toată răutatea