Șerpi de doi metri lungime au invadat una dintre țările preferate de români. Reptilele se ascund în poduri și pereți

Autor: Diana Bostan

Șerpii esculapieni au găsit metode de a se adapta la medii mai reci decât habitatul lor obișnuit.

Sursa: Pixabay

O specie invazivă de șerpi, denumită șerpi esculapieni, care poate ajunge la lungimi de peste 2 metri, se reproduce în sălbăticie în cel puțin trei regiuni din Marea Britanie, potrivit cercetătorilor.

Potrivit Metro, acești șerpi urcă pe ziduri și se adăpostesc în podurile și pereții clădirilor pentru a supraviețui în clima britanică.

Citește și: Șerpii lovesc din nou! Reptilele au invadat județul Olt și au ajuns într-un spital. A fost nevoie de intervenția pompierilor

Această specie se reproduce în sălbăticie în cel puțin trei regiuni din Marea Britanie 

Șerpii esculapieni, care au evadat din captivitate în anii '70, au găsit metode de a se adapta la medii mai reci decât habitatul lor obișnuit. Ei se bazează pe „habitate create de om” pentru a se încălzi și a supraviețui, ceea ce i-a determinat pe cercetători să urmărească 13 masculi și 8 femele între 2021 și 2022 pentru a înțelege mai bine cum reușesc acest lucru.

Citește și: Reptilele lovesc din nou Capitala! Șerpii au invadat un cartier din București. Au fost surprinși inclusiv în scara blocului

„Am observat că șerpii esculapieni caută în mod activ clădiri locuite și se urcă pe structuri mari pentru a ajunge în podurile și cavitățile pereților caselor”, au explicat cercetătorii conduși de Tom Major, potrivit sursei menționate anterior.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani

Aceasta este o situație neobișnuită comparativ cu comportamentul șerpilor nativi din Marea Britanie, care de obicei evită zonele urbane.

Populații de șerpi esculapieni au fost observate în zone din jurul Grădinii Zoologice din Londra, în Regent’s Park, în apropiere de Bridgend, în sudul Țării Galilor, și în Colwyn Bay, nordul Țării Galilor.

Masculii preferă clădirile pentru adăpost

Studiul, bazat pe monitorizarea cu dispozitive radio, a arătat că masculii preferă clădirile pentru adăpost, în timp ce femelele preferă pădurile. Un exemplu surprinzător a fost descoperirea unor ouă de șarpe într-o grămadă de compost din curtea unei locuințe, notează sursa menționată anterior.

Citește și: Cum arată cel mai mare șarpe din România, balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri

Deși șerpii esculapieni nu sunt veninoși și nu reprezintă un pericol pentru oameni, ei își ucid prada, în special șobolanii, prin constricție, la fel ca șerpii boa. Specia este originară din Europa continentală, fiind una dintre cele mai mari specii de șerpi nativi din această regiune, cu o răspândire din Franța până în Iran.