Dispar 4 tipuri de burse în anul școlar 2025-2026. Elevii vizați de noile masuri

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 iul 2025, 12:57

Dispar 4 tipuri de burse în anul școlar 2025-2026

Sursa: Shutterstock

Actualul sistem de burse este nesustenabil, astfel patru tipuri de burse o să dispară în anul școlar 2025 - 2026.

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că mai bine de jumătate din tipurile de burse o să dispară în anul școlar 2025- 2026. Astfel elevii din România vor primi în următorul an școlar doar două tipuri de burse. Iată care sunt elevii vizați de noile masuri.

Dispar 4 tipuri de burse în anul școlar 2025-2026

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că actualul sistem de burse este nesustenabil din punct de vedere financiar.

În anul școlar 2024- 2025, pentru elevii din România s-au acordat șase tipuri de burse, mai exact bursă de excelență olimpică I, bursă de excelență olimpică II, bursă de merit, bursă de reziliență, bursă socială și bursă tehnologică.

Începând cu anul școlar 2025- 2026, dispar bursele pentru olimpici și cele tehnologice, iar bursele pentru mame minore vor fi incluse în bursele sociale. Astfel vor rămâne doar două tipuri de burse, mai exact cele de merit și cele sociale.

„Păstrăm doar două categorii de burse. Bursele sociale, pentru a asigura incluziune, unde păstrăm și bursele pentru mame minore, în aceeași logică.”, a anunțat Daniel David.

Ministrul Educației, Daniel David, a specificat că peste 7 milioane de lei din bugetul de stat sunt cheltuiți pentru plata burselor școlare, ceea ce le face imposibil de susținut financiar.

Citește și: Burse mai mici în 2025! Protest al studenților după ce noua metodă de calcul a fost anunțată

Citește și: Adriana Bahmuțeanu și-a dat copiii în consemn la frontieră: „Frații mai mari nu i-au dus nici la doctor, la medicul de familie.”

Citește si: Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate

„Creșterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susținută. Cred că a fost o intenție bună, dar este nesustenabilă! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii sau să avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse. Dar, mai important, sincer și direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem! Spre exemplu, trebuie să înțelegem că cheltuielile anuale cu aceste burse sunt acum spre 7 miliarde de RON, adică aproape un sfert din deficitul pentru care întoarcem țara

pe dos și peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din țară.”, a anunțat Daniel David.

Pe parcursul anului școlar 2024- 2025, cuantumul minim al burselor de merit a fost de 450 de lei/lună, în timp ce cuantumul minim al burselor sociale, tehnologice de reziliență a fost de 300 de lei/lună. Elevii care beneficiază de burse de excelență olimpică pot primi până la 3.700 de lei, echivalentul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de premiul obținut la o competiție internațională.

Acestor burse s-a adăugat și bursa pentru mame minore, care avea o valoare de 700 de lei pe lună.

Elevii vizați de noile masuri

Elevii care beneficiau de bursele pentru olimpici și cele tehnologice sunt cei afectați de noile măsuri. Începând cu anul școlar 2025- 2026, aceste tipuri de burse o să dispară, fiind acordate doar burse de merit și burse sociale, la care se adaugă și bursele pentru mame minore.

Bursele sociale vor fi distribuite prin instituțiile autorităților locale de asistență socială, folosind o metodologie inițiată de Ministerul Educației.

De bursele de merit vor putea să beneficieze maximum 15% dintr-o clasă, cu condiția unei note minime de 9. Elevii vor putea să beneficieze de aceste burse școlare doar pentru timpul în care elevii se află la școală, adică în procesul educațional. Ministrul Educației, Daniel David, a specificat că după reorganizarea olimpiadelor/concursurilor va avea loc și o creștere a premiilor obținute pentru câștigători.

În cazul burselor raportate la salariul minim pe economie, calculul se va realiza folosind salariul net, nu brut. „Acolo unde legea obligă să ne raportăm la salariul minim pe economie, o vom face la salariul net, nu brut, în condițiile în care bursele nu se impozitează.”, a adăugat Daniel David.