Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp

Autor: Diana Bostan

Salariile și pensiile rămân plafonate și în 2026.

Sursa: Pixabay

Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate și în 2026. Premierul Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.

Premierul Ilie Bolojan a confirmat oficial că atât pensiile, cât și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate și în anul 2026.

Citește și: La ce sumă a ajuns pensia minimă în iulie 2025

Salariile din sectorul public și pensiile rămân plafonate și în 2026

Măsura vine pe fondul nevoii de a ține sub control cheltuielile statului și de a continua ajustările structurale, a explicat șeful Guvernului într-o conferință de presă susținută recent.

„În ceea ce priveşte aspectele care ţin de limitarea cheltuielilor şi de luare a unor măsuri structurale, vom propune o măsură temporară şi anume ca şi anul viitor pensiile şi salariile din sectorul public să rămână plafonate”, a declarat Ilie Bolojan, citat de observatornews.ro.

Citește și: Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”

Citește si: Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate

Potrivit premierului, decizia vine după un an în care bugetarii și pensionarii au beneficiat de creșteri semnificative. În 2024, salariile din sectorul public au fost majorate cu peste 20%, în timp ce pensiile au crescut cu mai bine de 30%. Un asemenea ritm de indexare nu mai poate fi susținut, a precizat Ilie Bolojan.

Citește și: Bani mai puțini pentru cei care au pensii de peste 3.000 de lei: Guvernul pregătește noi măsuri fiscale

„Această măsură va fi exclusiv pentru anul viitor”, a mai subliniat premierul, punctând că plafonarea veniturilor este o soluție temporară pentru stabilizarea finanțelor publice și nu o direcție permanentă de politică fiscală.

Astfel, pentru cei aproape 1,3 milioane de angajați la stat și pentru milioanele de pensionari, anul viitor nu va aduce majorări, ci doar păstrarea actualelor niveluri de venituri. Guvernul promite însă că va continua discuțiile privind reformele fiscale și administrative necesare pentru a susține, pe termen mediu, un cadru sustenabil de creștere a veniturilor.