Recensământ 2022. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci interviul la centrele de recenzare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 iul 2022, 12:38

S-a prelungit perioada de recenzare până pe 24 iulie

Sursa: unsplash

Rata de recenzare a României este de 83%, iar din această cauză, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a decis să prelungească perioada de recenzare.

Sunt însă și județe precum Botoșani, Vrancea, Bistrița-Năsăud, unde recenzarea s-a termnat sau procentul rămas este sub 2%, iar la polul opus avem județele Ilfov, București și Timiș, unde rata de recenzare este puțin peste 55%.

Pentru aceste județe este încurajat mersul la centrele de recenzare.

Citeste si: Câte zile libere vor avea românii care s-au autorecenzat și care au două locuri de muncă

Au mai rămas 6 zile din recensământul populației 2022

"Comisia a decis prelungirea perioadei de recenzare până la 24 iulie 2022, ţinând seama de interesul populaţiei.

Pe lângă recenzarea din uşă în uşă, am decis înfiinţarea unor puncte fixe şi există un interes foarte mare din partea populaţiei. În ultimele zile, după introducerea punctelor fixe, a existat o participare mult mai largă, am avut o medie de 250.000 de persoane recenzate pe zi"
, a declarant președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

Tot acesta a declarant și că analizează cum să îmbunătățească recenzarea în punctele fixe, mai ales în județele în care rata de recenzare este una redusă, precum București, Timiș și Ilfov.

Dacă recenzarea se face din ușă în ușă, pentru a fi siguri că persoana din fața noastră este cu adevărat recenzor, putem să îi cerem actul de identitate, pe lângă legitiația ștampilată de Primărie.

Colectarea acestor date este extrem de dificilă, recenzorii se chinuie cu uși închise sau oameni ce nu au încredere în sistem, dar așa au început să fie aplicate și primele amenzi, care pot fi între 1.000 și 3.000 de lei pentru refuzarea participării la recensământ, iar persoanele ce nu le permite recenzorilor accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale pot primi amezi cuprinse între 1.500

și 5.000 de lei.

Citeste si: Au fost sancționați primii români care au refuzat participarea la Recensământ 2022! Amenzile depășesc 2.500 de lei

 Ce trebuie să știi dacă vrei să faci interviul într-un centru de recenzare

Site-ul recensământului din România pune la dispoziție, pentru cei interesați de centrele în care pot face recenzare asistată, o hartă unde se află toate centrele din țară, astfel încât toată lumea să găsească cel mai apropiat centru.

Recensământ 2022. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci interviul la centrele de recenzare

Cetățenii trebuie să aibă, pentru o recesare cu success, următoarele informații: adresa de reședință, CNP-urile membrilor gospodăriei și adresele de email ale acestora.

Surse: digi24.ro, antena3.ro  , recensamantromania.ro 

Citeste si: Vești importante pentru români. Se aplică începând cu 15 mai. Riști amenzi de până la 3.000 de lei dacă nu respecți legea

 


Cookies