Klaus Iohannis a semnat protocolul de aderare la NATO al Suediei și Finlandei - Moment istoric

,
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.


In articol:

Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

"România se află printre primele state care au iniţiat aceste demersuri de adoptare în plan naţional a deciziei de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Acest demers confirmă, pe de o parte, succesul Organizaţiei Nord-Atlantice ca organizaţie de securitate, dar şi politica 'Uşilor deschise', care a permis consolidarea, întărirea şi extinderea capacităţii sale de a furniza membrilor săi garanţii de securitate, cele mai puternice garanţii de securitate", a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Citeste si: Armata redevine obligatorie în România?! Vasile Dîncu a făcut anunțul: ”Rezerva noastră a îmbătrânit”

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Guvernul a adoptat, vineri, proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei.

”Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la NATO, şi un demers pe care îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ţinând cont că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Ca parte a NATO, Finlanda și Suedia devin beneficiare ale Articolului V din tratatul Alianței, cel care spune că un atac asupra unui stat membru e considerat un atac asupra tuturor, reacția devenind astfel colectivă și beneficiind de sprijinul celei mai mari puteri militare a lumii, Statele Unite.

Cu Suedia și Finlanda parte a Alianței în nord, NATO adaugă noi resurse militare pe flancul estic.

În plus, aderarea Finlandei va adăuga încă 1.300 de kilometri la granița Rusiei cu NATO. O graniță pe care Rusia o dorea micșorată, invocând-o printre motivele invadării Ucrainei. 

Citeste si: Klaus Iohannis a semnat decretele! Mai multe legi importante, promulgate de șeful statului

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce sume vor primi românii care se vor înrola în Armată în mod voluntar. Aceștia vor avea o perioadă de pregătire de patru luni

Nemții iau cu asalt casele de amanet pentru plata facturilor și altor cheltuieli curente (DW)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Klaus Iohannis a semnat decretele! Mai multe legi importante, promulgate de șeful statului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies