Invazie de scorpioni veninoși într-o zonă populară din România! Cât de periculoși sunt

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 07 iul 2025, 15:41

Invazie de scorpioni în România.

Sursa: Pixabay

Valul de căldură care lovește România aduce cu sine o apariție tot mai frecventă a scorpionilor carpatini în comuna Colți, din județul Buzău.

Considerată de specialiști „focarul” acestei specii, zona a devenit un adevărat habitat pentru aceste arahnide care își găsesc adăpostul printre stânci și vegetație uscată.

Citește și: Angajata unui supermarket din Constanța, mușcată de un scorpion. Cum a fost posibil?

Scorpionii preferă un mediu cald

Răzvan Popa, managerul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, explică faptul că straturile de roci din Colți creează condiții ideale pentru supraviețuirea scorpioni lor, chiar și în sezonul rece.

Rocile formate din cenușă vulcanică sunt excelente izolatoare termice și oferă un adăpost perfect în crăpăturile lor. Așa se face că, în ultimele decenii, scorpionii carpatini s-au extins și spre alte localități din Ținutul Buzăului, cum ar fi Mânzălești sau Lopătari.

„În zona Ținutului Buzăului avem o specie endemică de scorpion, Euscorpius carpathicus sau scorpionul carpatin. S-a extins foarte mult, îl regăsim și la Mânzălești, Lopătari, Pârscov, dar original este din Colți.

Acum 20-30 de ani era localizat aproape exclusiv în comuna Colți, pentru că acolo sunt niște roci foarte interesante care i-au permis să supraviețuiască iarna.”
, a spus acesta, potrivit știrileprotv.ro.

Citește și: S-a aflat ultimul loc în care a fost văzut Emil Gânj! Poliția este și acum pe urmele lui și au în vedere fiecare indiciu!

Citește si: Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct” Detalii ȘOC din anchetă

Citește și: Harta viperelor 2025. Zonele din România în care există cele mai mari șanse să ne întâlnim cu șerpii veninoși

Deși apariția lor poate speria localnicii sau turiștii, specialiștii liniștesc populația. Scorpionii carpatini nu sunt mai mari de câțiva centimetri și veninul lor este similar cu cel al unei viespi. Înțepătura nu pune viața în pericol, însă poate provoca reacții alergice neplăcute.

Autoritățile trag un semnal de alarmă

Potrivit sursei menționate anterior, localnicii știu deja locurile în care scorpionii se ascund cel mai frecvent, dar și cum să-i evite. Totuși, schimbările climatice și încălzirea accentuată din ultimii ani au favorizat extinderea speciei, care și-a făcut loc inclusiv în pădurile de foioase din nordul Platoului Meledic.

Citește și: Cum arată cel mai mare șarpe din România, balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri

„Eram copil când i-am văzut prima oară. De obicei ies în sezonul cald dar stau ascunși printre pietre. Nu i-am mai văzut prin alte părți, nici nu am căutat. Nu mi-e teamă, văd că cel puțin în zone din acestea semi aride sunt prezenți. Nu am auzit de oameni mușcați și din ce am mai citit nu sunt la fel de veninoși ca rudele din deșert, sunt mult mai mici.”,

a spus un localnic.

Autoritățile și specialiștii le recomandă oamenilor să nu colecteze scorpionii și să nu distrugă habitatul natural care le permite supraviețuirea. Colți rămâne astfel o zonă cu peisaje spectaculoase, dar și cu un mic „locatar” veninos care a devenit parte din identitatea locului.