Cum recunoști viperele și în ce zone ale României pot fi întâlnite

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 mar 2024, 04:45

Cum recunoști viperele și în ce zone ale României pot fi întâlnite

Sursa: Unsplash

Vremea caldă a venit, iar oamenii încep să petreacă cât mai mult timp în natură, fără să fie îngrijorați de viperele ce ar putea să ăi atace.

În România există peste 30.000 de exemplare de vipere comune, ce fac parte din numeroase varietăți, ce sunt foarte periculoase pentru oameni, iar aceste sunt câteva sfaturi despre cum puteți să le recunoașteți, dar și în ce zone pot fi adesea găsite. 

Citește și: Aproape două treimi din habitatul elefanților a dispărut în Asia

Caracteristici și trăsături distinctive ale viperei

În țara noastră pot fi observate mai multe tipuri de vipere, printre care vipera comună, vipera cu corn sau cel puţin trei subspecii de viperă de stepă, iar cum vremea s-a încălzit, iar oamenii își doresc să petreacă mai mult timp în natură, observând cele mai frumoase oaze de liniște din țară, șansele ca ei să se întâlnească cu aceste reptile sunt mari. 

Vipera cu corn poate ajunge la dimensiuni de 90 – 95 de centimetri, însă poate avea și 60 – 70 de centimetri, iar culoarea acesteia variază foarte mult, de la nuanțe de cenușiu, specifice masculilor, la nuanțe maronii, roșcate sau cărămizii, ce sunt specifice femelelor. Cele două sexe prezintă un aspect aparte, mai exact un zig-zag de culoare neagră sau maro pe spate. 

Vipera comună are ochii roșii sau portocalii, iar pupila este eliptică, verticală, ca în cazul pisicilor, corpul este scurt și gros, iar coada este mai scurtă proporțional cu corpul față de șerpii neveninoși și

are în mod obișnuit 40-80 cm. Vipera de stepă este de talie mică și este greu de observat din cauza vieții ascunse și populației reduse, este de talie mică, iar corpul scurt și gros, coada se termină brusc.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cum a ajuns un șarpe să zboare de pe acoperișul unei case. Localnicii nu vor să mai iasă din locuințe: „Aș fi putut să mor fără să știu că șerpii pot face asta”

În ce zone ale României te poți întâlni cu vipere

Vipera comună sau vipera cu cruce este foarte răspândită în arcul carpatic, dar și în alte zone joase din nordul țării sau Ardeal, astfel fiind singura specie de viperă ce nu se găsește în Dobrogea.

Acest timp de viperă este rezistent la frig și în timpul iernii poate fi văzut cum se încălzește la soare.

Vipera cu corn este una dintre cele mai periculoase specii de reptile din țara noastră datorită veninului puternic care este injectat în cantitate mai mare decât la celelalte specii de viperă. Acest tip de viperă poate fi observată în Dobrogea și sud-vestul țării, dar și în Hațeg, Hunedoara, Cozia.

Vipera de stepă este o specie rară, având puține populații în țara noastră, iar aceste pot fi observate în Ardeal, nordul Moldovei și Delta Dunării.

Citește și: Șerpii lovesc din nou! Reptilele au invadat județul Olt și au ajuns într-un spital. A fost nevoie de intervenția pompierilor

Sursa: romaniasalbatica.ro 

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!