Raed Arafat a făcut anunțul pentru bugetari! Certificatul verde va fi obligatoriu pentru aceștia. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 100.000 de lei

,
Covid

Raed Arafat a făcut anunțul pentru bugetari! Certificatul verde va fi obligatoriu pentru aceștia. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 100.000 de lei

[Sursa foto: Facebook]

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că certificatul verde va deveni obligatoriu, precum în Italia, pentru angajații de la stat. Vor fi acceptate și testările, însă costurile vor fi suportate de angajați. Angajații care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Proiectul de lege ar putea fi adoptat în două - trei săptămâni.


In articol:

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că certificatul verde  va deveni obligatoriu, precum în Italia, pentru angajații de la stat.

Vor fi acceptate și testările, însă costurile vor fi suportate de angajați. Angajații care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Proiectul de lege ar putea fi adoptat în două- trei săptămâni.

Raed Arafat a făcut anunțul pentru bugetari! Certificatul verde va fi obligatoriu pentru aceștia. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 100.000 de lei

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea privind certificatul verde este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu. Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a explicat Raed Arafat.

Citeste si: Când va deveni certificatul verde obligatoriu la locul de muncă? Raed Arafat a făcut anunțul pentru angajaţii din sistemul public

„Observ o amplificare şi a campaniilor de împotrivire a vaccinării, pe social media există grupuri care continuă şi încearcă să dezinformeze populaţia şi să scadă vaccinarea. Eu sper ca oamenii să nu dea importanţă acestor campanii”, a mai adăugat șeful DSU, Raed Arafat.

Covid

Certificatul verde, obligatoriu pentru personalul instituțiilor publice și private

[Sursa foto: PixaBay]

Proiectul de lege spune că certificatul verde demonstrează:

  • trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea anti-COVID-19 completă;
  • trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu COVID-19
  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore.

Cine este obligat să prezinte certificatul verde

Sunt obligați să prezinte certificatul verde angajații:

  • unităţilor sanitare publice şi private;
  • caselor de asigurări de sănătate;
  • Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate;
  • laboratoarelor de analize medicale.

Printr-un amendament, au fost vizați și angajații unităţilor medicale profilactice şi curative şi furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

Citeste si: Alexandru Rafila anunt ingrijorator despre valurile 5 și 6 ale pandemiei de COVID-19: „Spitalele vor fi suprasolicitate”

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, spune amendamentul.

Covid

Vizitatorii instituțiilor menționate anterior trebuie să respecte aceleași reguli

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, cei care intră în instituțiile menționate anterior trebuie să respecte aceleași reguli.

Cine suportă costurile testelor de COVID-19

Costurile pentru testele de COVID-19 vor fi suportate de către angajații instituțiilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care au funcţii publice sau de demnitate publică, de furnizorii de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.

Pentru angajații din cadrul unităţilor publice şi private care atestă că nu se pot vaccina din cauza unor probleme de sănătate care ar fi agravate de vaccinare, testele vor fi plătite de către angajator. Pentru unităţile private, costurile testelor de COVID-19 sunt plătite conform deciziilor luate la nivelul lor, mai spune propunerea legislativă.

Certificatele verzi vor fi verificate prin aplicația „Check DCC” în unitățile publice și private. Angajații care nu prezintă certificatul verde vor fi suspendați fără plată timp de 30 de zile.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Va fi vai şi amar de viitorii pensionari. Rezultatele parţiale ale recensământului au scos la iveală cifre îngrijorătoare

Polițiștii au efectuat controale la mall-uri și pe străzi în prima zi de restricții. S-au dat amenzi în valoare de 10.000 de lei în București

Ucrainenii au bombardat un pod vital pentru trupele rusești: nu își pot asigura legătura/ Video

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Momente de cumpănă în familia Andreei Tonciu! Toți sunt infectați cu virusul COVID-19

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies