Raed Arafat a vorbit despre noile restricții apărute în Monitorul Oficial. Cum se va face accesul în mall-uri și în instituțiile publice

,
Covid

Raed Arafat a vorbit despre noile restricții apărute în Monitorul Oficial. Cum se va face accesul în mall-uri și în instituțiile publice

[Sursa foto: PixaBay + Facebook - Colaj KANAL D]

A apărut în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care vizează accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri și instituții publice. Documentul vizează și suspendarea orelor cu prezență fizică ale grădinițelor și școlilor private. De asemenea, este inclusă și regula obligativității purtării măștii de protecție în spațiile închise și cele deschise.


In articol:

A apărut în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care vizează accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri și instituții publice.

Documentul vizează și suspendarea orelor cu prezență fizică ale grădinițelor și școlilor private. De asemenea, este inclusă și regula obligativității purtării măștii de protecție în spațiile închise și cele deschise.

Raed Arafat a vorbit despre noile restricții apărute în Monitorul Oficial. Cum se va face accesul în mall-uri și în instituțiile publice

Intrarea în centrele comerciale este permisă doar persoanelor vaccinate cu schema completă sau trecute prin boală. Excepție pot face doar persoanelor care merg la centrele de vaccinare pentru a primi vaccinul anti-COVID-19. 

Hotărârea de Guvern de luni a modificat-o pe cea de vineri, astfel că, în privința cazării la unitățile hoteliere, accesul va fi permis doar pe baza certificatului verde.

Citeste si: Raed Arafat a făcut anunțul! Minivacanţa de 1 decembrie, interzisă persoanelor nevaccinate

De asemenea, a fost publicat Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi al ministrului interimar al Afacerilor Interne, Nicolae Bode, prin care se introduce obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile închise şi deschise, dar şi

la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Covid

Masca de protecție, obligatorie peste tot

[Sursa foto: PixaBay]

Accesul în biserici va fi permis tuturor. Se instituie obligativitatea păstrării unei distanțe de doi metri între persoane

Accesul credincioşilor în biserici și mânăstiri se va face doar dacă se poate asigura un spațiu de minimum doi metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum doi metri între persoanele participante.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, luni, că se va face o evaluare a măsurilor luate de luni după 10 – 15 zile, dar şi la 21 de zile. Se va decide relaxarea sau înăsprirea restricțiilor în funcție de rezultatele evaluărilor.

Citeste si: CNSU a anunțat noile excepții de la certificatul verde. Raed Arafat a spus cum se va intra la mall şi în instituţiile publice

Întrebat dacă este posibil să avem parte de restricții mai dure, Raed Arafat a declarat: „ Nu aş dori să speculez pe asta.

Aşteptăm să vedem cum evoluăm. Orice chestiune în viitor depinde de analiza care se face de mai multe persoane. Peste vreo 10 – 15 zile începem să facem analize, peste 21 de zile la fel să vedem care este trendul şi momentul potrivit să ieşim din aceste măsuri”, a precizat şeful DSU. Acesta a spus că  „totul trebuie să meargă în paralel cu acţiunile de vaccinare”.

Hotărârea de Guvern apărută în Monitorul Oficial

Art.1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale precum şi benzinăriilor.

Art.2 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi a următoarelor categorii:

a) participanţii în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine şi siguranţă publică;

b) participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale sau administrativ-jurisdicţionale;

c) persoanele care necesită acces la servicii medicale şi prestaţii sociale;

d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Art.3 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele şi parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a:

a) persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcţionează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b) persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului şi pentru care sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire.

Art.4 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Loteria vaccinării 24 octombrie 2021: Cine sunt câștigătorii celei de a patra extrageri! Numărul care îi aduce 100.000 de lei unui român

Kovesi le dă decisiva de la Bruxelles: Corupția e la fel în Europa de Vest ca în Europa de Est. Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna!

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Guvernul va băga în vacanţă forţată şi şcolile private. Dan Vîlceanu: „A fost această scăpare, o vom reglementa luni”

Programul magazinelor, după intrarea în vigoare a restricțiilor. La ce oră se închid

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies