Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Nicolae. Iată când pică sărbătoarea în 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 dec 2022, 07:55

Sfântul Nicolae, sărbătorit la început de decembrie 

Sursa: Captură YouTube

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, este prăznuit în fiecare an, la început de decembrie. Iată pe ce dată este sărbătorit Sfântul Nicolae în 2022.

Sfântul Nicolae este sărbătorit la dată fixă, praznicul dedicat marelui sfânt picând în fiecare an la începutul lunii decembrie.

Practic, aceasta este sărbătoarea care îi introduce pe români în atmosfera de poveste, având în vedere că Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub denumirea de Moș Nicolae, cel care le aduce daruri în ghetuțe copiilor cuminți.

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Nicolae în 2022? 

În anul 2022, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie, iar sărbătoarea pică într-o zi de marți.

Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din luna decembrie, iar creștinii ortodocși de toate vârstele o așteaptă cu nerăbdare.

Despre Sfântul Nicolae, sărbătorit pe data de 6 decembrie, se știe că este originar din localitatea Mira și că este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Conform informațiilor biblice, Sfântul Nicolae s-ar fi născut în anul 280, în localitatea Patara Lichiei și ar fi murit în jurul anului 345, în localitatea Mira. 

Sfântul Nicolae a fost foarte iubit de credincioși și asta pentru că i-a ajutat pe cei sărmani până în ultimul moment al vieții sale. În plus, el l-a slujit pe Dumnezeu, fiind un adevărat exemplu de credință și smerenie. 

Sfântul Nicolae, care este sărbătorit pe data de 6 decembrie, este considerat ocrotitorul copiilor mici, dar și al tuturor celor care au fost acuzați pe nedrept, al comercianților, al persoanelor care călătoresc, al fetelor nemăritate și al mireselor.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Motivul pentru care Sfântul Nicolae se sărbătorește pe 6 decembrie

Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, iar data nu a fost aleasă în mod întâmplător. Aceasta este ziua în care marele sfânt i s-a arătat în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare și i-a cerut să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi. 

În timpul vieții sale, Sfântul Nicolae a săvârșit foarte multe minuni, însă creștinii au începutu să îi cinstească memoria abia începând cu secolul al VI-lea, atunci când numele său a apărut într-un martirologiu roman, potrivit crestinortodox.ro. 

În anul 2022, sărbătoarea Sfântului Nicolae pică într-o zi de marți. În fiecare an, sărbătoarea cade în timpul Postului Crăciunului, însă credincioșii au dezlegare la pește în această zi sfântă, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie.

Rugăciune puternică închinată Sfântului Nicolae

Pe data de 6 decembrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Sfântul Nicolae, credincioșii pot rosti rugăciunea închinată acestuia. Se pot ruga pentru a fi protejați de rele, pentru a avea parte de noroc, sănătate, fericire și belșug. Iată care este cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Nicolae.

„Cel ce verși mir de mult preț la toată lumea și mie celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca sa-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile ca să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Îndreptător credinței și chip al blândeților, învățător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu sa mântuiască sufletele noastre.

O femeie de 50 de ani a ajutat la condamnarea soțului care abuza sexual minore, după pozele indecente pe care le trimitea fetelor

În orașul Mira Lichiei, sfinte, sfințitor te-ai arătat; ca Evanghelia lui Hristos, cuvioase, plinind-o, ți-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovați din moarte. Pentru aceasta te-ai sfințit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu.

O, preabunule părinte Nicolae, pastorul și învățătorul celor ce aleargă cu credința către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrabă a le ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, si toate parțile creștinești le ocrotește si le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică; și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață lină si fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, și in partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicească. Amin.”, aceasta este rugăciunea puternică ce se spune către Sfântul Nicolae.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae. Cui trebuie să-i spui „la mulți ani” pe 6 decembrie 2022

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies