Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe

Author: Bianca Vidoi

Legenda lui Moș Nicolae

Sursa: PixaBay

Moș Nicolae ne pune în ghete diferite daruri, în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, însă oamenii nu cunosc legenda din spatele acestuia.

Legenda lui Moș Nicolae ne va învăța câteva calități pe care toată lumea trebuie să le învețe, mai ales în această perioadă a anului.

Citește și: Ce meserie avea Sfântul Nicolae! Era printre cei mai bogați oameni din oraș

Legenda lui Moș Nicolae

Legenda din spatele cadourilor pe care Moș Nicolae le pune în ghete în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie este una pe care nu multă lume o cunoaște, însă toată lumea o va aprecia.

În acele timpuri, pentru ca o fată să se căsătorească era important ca aceasta să aibă o zestre bogată, dăruită de tatăl acesteia. Cu cât zestrea era mai mare și mai valoroasă, fata avea mai multe șanse să își găsească un soț.

Un nobil sărac avea trei fete pe care nu putea să le căsătorească deoarece nu avea o zestre suficient de considerabilă. Pe vremea când prima fată a ajuns la vârsta la care trebuia să fie căsătorită, Moș Nicolae i-a lăsat la ușa nobilului, în timpul nopții, un săculeț cu aur, iar același lucru s-a întâmplat și când a venit vremea ca a doua fată să se căsătorească.

Atunci când i-a venit timpul și mezinei să se căsătorească, tatăl fetei a vrut să vadă cine lasă săculeți cu aur la ușă, așa că a stat să urmărească ușa toată noaptea și l-a văzut pe Nicolae. Nicolae și-a dat seama că este urmărit, acesta a luat săculețul, s-a urcat pe casă și i-a dat drumul pe hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat.

Nicolae l-a rugat pe nobil să nu spună nimănui ajutorul pe care I l-a dat, însă acesta nu a ascultat și a povestit tuturor, iar din acel moment, toată lumea ce primea un cadou neașteptat considera că era de la Nicolae și îi mulțumeau.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Conform legendei, cei trei săculeți cu aur au devenit trei bile de aur ce sunt asociate cu portocalele pe care le primim în ghete.

Citește și: De ce e bine să dăruiești mere și portocale de Moș Nicolae! Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe

Legende de pe întregul continent

Pentru cei mici din Austria, cadourile lui Moș Nicolae sunt foarte așteptate, aceștia îl cunosc ca pe un bătrân ce poartă hainele unui episcop, ce are la el o carte mare în care este scris tot ce au făcut cei mici. Moș Nicolae vine însoțit de Krampus, ce are în mână o nuia pentru cei ce nu au ascultat de părinți și nu au fost cuminți.

În Olanda, Moș Nicolae ajunge pe mare, venind din Spania, iar dacă nu au fost cuminți, acesta este însoțit de Zwarte Piet, adică Petre cel Negru, ce îl ajută cu minunatele cadouri pe care cei mici le primesc în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie.

Calendar ortodox 6 decembrie, Sfantul Nicolae. Ce sa nu faci astazi ca sa nu ai ghinion de Craciun

Copiii din Franța se pregătesc încă din seara de 5 decembrie pentru Moș Nicolae și îi lasă un pahar de vin și morcovi, împreună cu puțin zahăr pentru măgărușul lui. În dimineața zilei de 6 decembrie, cei mici vor primi ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. În regiunile din estul Franței se crede că Moș Nicolae vine călare pe un măgar, alături de Pere Fouettard sau Moșul Nuielușă, ce vine îmbrăcat în negru și le oferă celor ce nu au fost cuminți câte o nuia.

Citește și: 7 tradiții de Moș Nicolae pe care să le respecți în această zi. Este importantă ordinea!

Sursa: ziarulunirea.ro

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies