Duminica, de la ora 14:30, la “Asta-i Romania!”, Balada mioritei moderne

Author: Madalina Maftei

Emisiunea “Asta-i Romania!” ne invita duminica sa calatorim intr-un loc de poveste, intr-un colt de Romanie care ne face mandri.

La Fundata, in culoarul Rucar-Bran, ii vom cunoate pe doi frati care duc mai departe traditia familiei. Cat e ziua de mare, Gabriel si David Simion isi plimba turma de pe un deal pe altul, mulg oile si fac celebrul cas afumat. Copiii se impart intre scoala si oi si sunt hotarati sa nu lase sa se piarda aceasta frantura de viata autentica.

Fratii Gabriel si David Simion sunt cei mai promitatori ciobani din zona Rucar-Bran

Pe un picior de plai, pe o gura de rai, cei doi ciobanei rescriu balada mioritei moderne, intr-o frantura de autentic, asa cum nu prea mai vezi in romania de azi.

Fratii Gabriel si David Simion sunt cei mai promitatori ciobani din zona Rucar-Bran. Unul are 18 ani, iar fratele 9.  Se trag dintr-o familie de oieri cu traditie in zona; au crescut in mijlocul turmei si asa au ajuns sa stapaneasca cu desavarsire tot rostul la oi. 

Gabriel și David stiu ca munca e sfanta, iar lenea rusinoasa. De mici au crescut pe langa oi, cand sus, la stana, cand jos la odaie, unde se face branza. Batuti de vant si de arsi de soare, liberi si fara sa se teama de salbaticiuni – baietii au ajuns sa cunoasca crestele astea ca in palma.

Tot duminica, la „Asta-i Romania!” vom putea urmari un material care ne framanta pe fiecare dintre noi.

E iarna, e frig afara, dar e frig si in casele noastre. Romanii se impart in 3 categorii -   cei care nu au căldură, cei care primesc căldură, dar inchid caloriferele de teama facturilor și cei care nu au nici bani si nici căldură.

Masa de Crăciun mai scumpă și mai săracă anul ăsta. 3 români din 10 spun că bucuria Crăciunului este umbrită de povara prețurilor și doar cu promoții mai reușesc să cumpere câte ceva

La tara, lemnele sunt si ele un lux, asa ca oamenii impanzesc campurile; aduna vreascuri, coceni, frunze si chiar si peturi din plastic, orice ar putea sa arda si sa le mai incalzeasca sobele.

Indiferent de situatie, iarna asta toata lumea mai pune o patura. In ultima luna, vanzarile la pilote au crescut, iar cautarile pe Google pentru paturi s-au triplat fata de anul trecut.

Nu ratati duminica, de la ora 14:30, o noua editie “Asta-i Romania!”, prezentata de Mihai Ghita, la Kanal D.

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies