Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae. Cui trebuie să-i spui „la mulți ani” pe 6 decembrie 2022

Author: Bianca Vidoi

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae

Sursa: PixaBay

Sfântul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie, iar peste 790.000 de persoane îi poartă numele acestui sfânt.

În casele celor ce îi poartă numele Sfântului Nicolae este zi de sărbătoare, iar aici este lista cu numele ce își celebrează onomastica la data de 6 decembrie.

Citește și: Mesaje Sfântul Nicolae 2022. Cele mai frumoase urări pentru persoanele dragi

Nume ce sunt sărbătorite de  Sfântul Nicolae

O mare parte din populația țării sunt mândri să îi poarte numele Sfântului Nicolae sau un nume derivat din acesta, iar la data de 6 decembrie, peste 790.000 de persoane își celebrează ziua onomastică.

În urma datelor oferite în anul 2013 de Ministrul Afacerilor Interne, în țara noastră sunt aproximativ 796.000 de persoane ce îi poartă numele Sfântului Nicolae sau un nume derivat din acesta. Dintre aceste persoane, 509.656 bărbați și 286.385 femei își celebrează onomastica în această zi sfântă.

Numele care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae sunt:

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

 • Nicolae; 
 • Niculai sau Neculai; 
 • Nicuşor; 
 • Niculae; 
 • Nicu; 
 • Nicolaie; 
 • Niculaie; 
 • Nicola;
 • Nicoleta; 
 • Niculina sau Nicolina;
 • Niculiţa sau Neculiţa; 
 • Nicole sau Nikole; 
 • Nicola sau Nikola; 
 • Neculina sau Necolina.

Aceste nume vor primi cele mai frumoase urări și mesaje la data de 6 decembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Nicolae, iar această zi pică în anul 2022 într-o zi de marți.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 6 decembrie 2021. Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Nicolae! Cine a fost Sfântul Nicolae, sfântul preferat al copiilor

Ce semnificație are numele Nicolae

Numele ,,Nicolae” vine din greacă, de la ,,Nikolaos”, ce este compus din cuvintele „nike”, ce înseamnă victorie și „laos”, ce înseamnă popor. Numele Nicolae înseamnă astfel „învingătorul oamenilor/poporului”.

Numele Sfântului Nicolae ne amintește de faptul că nu trebuie să fim egoiști, să ne intereseze doar binele nostru și al celor apropiați nouă. Acest nume sfânt are o semnificație aparte, ne arată că trebuie să încercăm să îi ajutăm pe cei din jurul nostru așa cum putem, chiar dacă asta înseamnă un zâmbet sau un sfat venit din inimă.

O femeie de 50 de ani a ajutat la condamnarea soțului care abuza sexual minore, după pozele indecente pe care le trimitea fetelor

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara, în provincia Lichia, într-o familie cu posibilități financiare. Cu toate că acesta provenea dintr-o familie foarte bogată, după ce aceștia au murit, Sfântul Nicolae a împărțit averea sa săracilor și el s-a călugărit. După ce a ajuns mitropolit, acesta a putut să îi ajute pe cei ce aveau nevoie mult mai mult ca înainte, cu sfaturi, rugăciuni, bani și merinde. Bunătatea pe care a oferit-o Sfântul Nicolae și toate aspectele importante pe care le învățam de el sunt celebrate în fiecare an, la data de 6 decembrie.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae

Sursa: dexologia.ro, libertatea.ro, mai.gov.ro  

 


Asiye se află în pericol de moarte atunci când este rănită în confruntarea dintre Tayfun și Omer. Vezi online live episodul 51 al serialului “Totul pentru familia mea”

Episodul 51 al serialului turcesc „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.

Cookies