Calendar Creștin Ortodox, 6 decembrie 2021. Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Nicolae! Cine a fost Sfântul Nicolae, sfântul preferat al copiilor

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 03 sep 2022, 04:15

Sfântul Nicolae, sfântul preferat al copiilor

Sursa: doxologia.ro

Luni, 6 decembrie 2021 este sărbătoare mare, cu cruce roșie: Sfântul Nicolae. Azi e o zi foarte frumoasă pentru copii, Sfântul Nicolae fiind preferatul lor.

Copiii așteaptă în fiecare an cu sufletul la gură ziua Sfântului Nicolae, fiindcă primesc cadouri.

Copiii știu că pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, primesc cadouri în ghetuțe de la acesta.

Totodată, mai este binecunoscută nuielușa, cea pe care o găsesc în ghetuțe copiii care nu au fost cuminți în acest an.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, data cunoscută de naștere a sa fiind 15 martie 270.

Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, el fiind recunoscut ca sfânt din secolul al XVI-lea. Sfântul Nicolae se trăgea dintr-o familie bogată, care își avea așezarea în localitatea Patara, provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Sfântul Nicolae a făcut, de-a lungul vieții, numeroase minuni.

Se spune că le-a salvat de la prostituţie pe trei surori foarte sărace. În timp ce tatăl lor se pregătea să le împingă către această "îndeletnicire" Sfântul Nicolae a aruncat punguţe cu bani în camerele fetelor.

La scurt timp de la această faptă fetele s-au căsătorit și nu au mai trebuit să se prostitueze.

Printre faptele bune ale sale, Sfântul Nicolae ar mai fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari. De atunci marinarii consideră că Sfântul Nicolae este ocrotitorul lor. În ziua în care i-a salvat de la naufragiu pe marinari, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.

În Alexandria Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

Sfântul Nicolae este considerat patronul marinarilor, al negustorilor, arcașilor, al hoților care regretă furtul sau furturile, al copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa.

Sfântul Nicolae a făcut mult bine, iar gesturile sale aveau caracter anonim. Ceea ce a făcut Sfântul Nicolae i-a inspirat și pe oameni să își facă daruri unii altora.

Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie 343, ziua de 6 decembrie devenind ulterior sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și în cel catolic.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Citeste si: Cum va fi vremea de Crăciun 2021. Locurile din țară unde va ninge de sărbători. Prognoza meteo ANM pentru luna decembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În ajun de Sfântul Nicolae copiii își lustruiesc ghetuțele pentru ca Sfântul Nicolae să le pună în ele dulciuri și cadouri.

Este cunoscută și tradiția nuielușei, pe care copiii care nu au fost cuminți în anul respectiv o primesc de la Sfântul Nicolae.

La sate, de Sfântul Nicolae, există obiceiul ca feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Tot în zona rurală, de Sfântul Nicolae, există obiceiul să se pună crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la Anul Nou. În acest fel se spune că cei care țin această tradiție află rodul livezilor din anul care va veni.

Calendar Ortodox 4 mai 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciunea care aduce mare ajutor la necaz și supărare

Potrivit tradiției de la noi din țară, iarna începe să își facă simțită prezența de Sfântul Nicolae, urmând să ningă în această perioadă. Dacă nu ninge, se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 3 decembrie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica! Cine a fost sfântul care a refăcut viața monahală la Cernica