Zilele Bubatului sunt sărbătorite pe 4 și 5 decembrie în România! Ce să faci pentru a fi ferit de boli și bube

,
Zilele Bubatului

Zilele Bubatului sunt sărbătorite pe 4 și 5 decembrie în România! Ce să faci pentru a fi ferit de boli și bube

[Sursa foto: doxologia.ro - colaj KANAL D]

Zilele Bubatului au loc în timpul Postului și sunt serbați Sfinții Varvara și Sava, apărătorii de boli.


In articol:

Zilele Bubatului au loc pe 4 și 5 decembrie, când sunt sărbătoriți Sfinții Varvara și Sava, apărătorii și vindecătorii de boli.

Aceștia reușesc să scape credincioșii de bubele cauzate de vărsatul de vânt și multe alte boli, de aceea îi sărbătorim între 3 și 6 decembrie. Aceste zile mai sunt numite și Zilele Bubatului, Borboasele sau Savele Bubatului.

Cine erau Sfinții Varvara și Sava?

Zilele Bubatului

Sfânta Varvara

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 2 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți joi! Veste mare pentru credincioși!

Sfânta Varvara este cunoscută și ca Vârvara, Vărvara, Bărbara ori Barbura. Se spune că era „mai mare peste bube, care ajută femeilor la naşteri grele, la boli şi la primejdii”. Se mai spunea că Varvara „curmă chinurile grele ale morţii”. De asemenea, Sfânta Varvara e respectată și de către mineri, ea fiind protectoarea lor. În semn de respect, minerii nu intră în mină în această zi, ci își iau liber și petrec, pentru că voia bună, glumele și petrecerile sunt pe placul ei.

Zilele Bubatului

Sfântul Sava

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 1 decembrie 2021. Ce sărbătoare este miercuri și ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă

Sava este, în tradiția populară, și bărbat, și femeie. Unii spun că Sfântul Sava ar fi fost tatăl sau fratele Sfântului Nicolae, alții cred că a fost o sfântă trimisă de Dumnezeu să dea pojarul printre credincioși.

În unele locuri, ţăranii spun că Sava a fost „o sfântă care a zăcut de vărsat şi a rămas chioară”

Zilele Bubatului trebuie să fie respectate cu sfințenie, altfel riscăm să ne umplem cu tot felul de bube.

Ce tradiții se respectă de Zilele Bubatului

  • De Zilele Bubatului, mamele trebuie să-și spele copiii pe față dimineața devreme, cu apă sfințită, sau cu apa în care s-a spălat o icoană, pentru a păstra curată fața copilului, la fel ca icoana.
  • Dimineața, se face semnul crucii cu miere curată în frunte, pe obraji și în barbă. Ca să-ți protejezi casa de boli și de pagube, nu ai voie să coși, să speli, să faci treburi casnice, să gătești sau să mănânci porumb, linte, fasole, semințe, deoarece vei face bube cât ele de mari.
  • Pe 3 decembrie, se fac trei turte care se dau de pomană, unse cu miere curată. În unele regiuni ale țării, se fac doar două, una unsă cu miere, care se împarte la copii, alta unsă cu dulceață, care se pune pe prispa casei.
  • Sătenii pun trei lumânări la icoană, păstrează picăturile de ceară și le pun sub perna celui care este bolnav în familie, ca să scape mai repede de boală. Trebuie să dai de pomană castroane cu fasole nefierte, o sticlă cu vin și o legătură de cânepă sau de mătase. 

Ce se spune de Zilele Bubatului. Este adevărat?

Se spune că, dacă de ziua Sfintei Varvara, prima persoană care intră în casa ta este femeie, îi va merge prost întregii case. Dacă va intra în casă în această zi o persoană care are gânduri rele despre tine, vei avea de suferit. De Sfântul Sava, nu mânca fructe și nu lăsa nici copiii să mănânce din ele, fiindcă vă veți afecta sănătatea. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta

Next level în industria pompelor funebre - înmormântarea eco: Sicrie din ciuperci

ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi

Fasole cu ciolan, reteta careia nu poti sa ii rezisti. Asa mananca tot romanul de 1 Decembrie!

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei: Ce trebuie să faci și să NU faci în această zi sfântă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies