Calendar Creștin Ortodox, 2 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți joi! Veste mare pentru credincioși!

,
Sfântul Proroc Avacum

Sfântul Proroc Avacum

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Joi, 2 decembrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți trei sfinți.


In articol:

Joi, 2 decembrie 2021 sunt sărbătoriți în Calendarul Creștin-Ortodox trei sfinți, și anume Sfântul Proroc Avacum, Sfântul Porfirie Kafsokalivitul și Sfânta Muceniță Miropia

Credincioșii primesc joi, 2 decembrie 2021 o veste mare în plin Post al Crăciunului.

Astăzi este dezlegare la ulei și vin, iar credincioșii se pot bucura din plin de această veste bună, având în vedere că Postul Crăciunului e unul lung, de 40 de zile.

Cine a fost Sfântul Proroc Avacum 

Sfântul Proroc Avacum  a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. El a fost fiul lui Asafat, din seminția lui Simeon și a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie, potrivit crestinortodox.ro. Prorocul Avacum a murit cu doi ani înainte de a se întoarce iudeii din robie.

Iată ce regăsim în Sinaxar despre Sfântul Proroc Avacum: „Odată el a făcut fiertura și a dumicat pâine în vas și a zis către cei din casă: <Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor>. Acestea zicând, a ieșit din casă și i s-a arătat îngerul Domnului pe cale și i-a zis: <Avacume, du prânzul pe care-l ai, lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei>.

Și apucându-l îngerul Domnului de creștet l-a ridicat de părul capului și l-a dus în Babilon deasupra gropii, în sunetul duhului său, în depărtare de două mii două sute șaizeci și cinci de stadii și a strigat Avacum zicând: <Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu>. Și Daniil a zis: <Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine>.
Și sculându-se Daniil a mâncat. Iar îngerul lui Dumnezeu iarăși a pus pe Avacum la locul lui în pământul iudaic”.

Sfântul Proroc Avacum, Sfântul Porfirie Kafsokalivitul și Sfânta Muceniță Miropia

Sfântul Proroc Avacum, Sfântul Porfirie Kafsokalivitul și Sfânta Muceniță Miropia

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Troparul Sfântului Prooroc Avacum

Glasul 2

A proorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Avacum

Glasul 4

Degrabă ne întâmpină...

De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinţii ucenici ca pe nişte cai, tulburând vădit marea necunoştinţei şi înecând înşelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu.

Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ţi a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Cine a fost Sfânta Muceniță Miropia

Sfânta Muceniță Miropia s-a născut în cetatea Efesului, ambii săi părinți fiind creștini. Sfânta Muceniță Miropia obișnuia să meargă des la mormântul Sfintei Mucenițe Ermionia, care a fost una dintre fetele Sfântului Apostol Filip. Miropia lua mir de la sfintele moaște ale Ermioniei, cu care îi tămăduia pe cei bolnavi.

În timpul împăratului roman Numerian, a fost ucis un ostaș creștin, Isidor. Sfânta Miropia a luat noaptea trupul mucenicului și l-a pus într-un loc însemnat. Împăratul Numerian a aflat că trupul lui Isidor a dispărut și a poruncit să fie chinuiți străjerii. Sfânta Miropia a văzut cum erau chinuiți străjerii, așa că a spus: "Dacă aceștia pătimesc așa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, și vor fi tăiați, apoi amar va fi mie la judecata lui Dumnezeu, căci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni". Atunci Sfânta Miropia le-a spus străjerilor: "O! prietenilor, trupul pe care l-ați pierdut, eu l-am luat, pe când voi dormeați". Numerian a auzit ce a spus Sfânta Miropia și a poruncit ca aceasta să fie ucisă. Înainte de a-și da duhul, Sfintei Miropia i s-a arătat chiar Isidor, care i-a spus: "Pace ție, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătită ție".

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 30 noiembrie 2021. Sărbătoare mare pentru români: Sfântul Andrei! De ce e Sf Andrei protectorul românilor

Cine a fost Sfântul Porfirie Kafsokalivitul

Sfântul Cuvios Porfirie Kafsokalivitul s-a născut în data de 7 februarie 1906, în insula Evia, din Grecia. Monah și mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos, Sfântul Cuvios Porfirie a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 2 decembrie 1991, când avea 86 de ani. El și-a găsit sfârșitul în Chilia Sfântul Gheorghe a Schitului Sfânta Treime, din pustia Capsocalivia, de pe Sfântul Munte Athos.

Sfântul Cuvios Porfirie din Capsocalivia a fost canonizat în ziua de 1 decembrie 2013, în Mânăstirea Schimbarea la Față, din localitatea Milesi, regiunea Attica, Grecia.

Citeste si: Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 decembrie, de Ziua Națională! Istoria celei mai importante zile pentru România

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

De ce se citește Acatistul Sfântului Apostol Andrei? Cea mai puternică rugăciune care se spune pe 30 noiembrie

Nicușor Dan îi atacă pe sindicaliștii STB: 'Nu a existat altă solicitare decât demisia domnului Criţ, ceea ce este un gest infantil'

Imaginile cu momentul în care Anamaria Prodan i-a dat un pumn lui Dan Alexa stârneau un val de reacții. Mulți s-au gândit că între ei ar fi o relație amoroasă, dar acum a ieșit...

Calendar Creștin Ortodox, 30 noiembrie 2021. Sărbătoare mare pentru români: Sfântul Andrei! De ce e Sf Andrei protectorul românilor

Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți luni! Ce trebuie neapărat să facă enoriașii astăzi!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies